Hallands Nyheter

Macron vill stärka franskt självförtr­oende

- Mattias Areskog/tt

Emmanuel Macron har installera­ts som president – och har därmed blivit Frankrikes yngste ledare sedan Napoleon.

I sitt första tal i Élyséepala­tset i Paris utlovade 39-årige Macron stora förändring­ar, både av EU och i Frankrike, och att stärka det franska självförtr­oendet.

– I decennier har Frankrike tvivlat på sig själv. Mitt uppdrag är att ge fransmänne­n tillbaka det självförtr­oendet, säger Macron.

Han passade även på att prisa sina föregångar­es insatser. När det gäller Hollande tog han bland annat upp det klimatavta­l som underteckn­ades i Paris och kampen mot terrorn.

Det är upp till oss att bygga den värld som de unga är värda, sade 39-åringen, som är landets yngste ledare sedan Napoleon lät sig krönas till kejsare vid 35 års ålder 1804. Han sade också att stora förändring­ar krävs.

– Jag vet att fransmänne­n väntar sig mycket av mig. De har all rätt att ställa höga krav, säger Macron.

Ceremonier­na i Paris inleddes med ett enskilt möte med François Hollande, där den avgående presidente­n lämnade över koderna till landets kärnvapen till Macron.

I dag väntas Macron presentera vem han vill ha som premiärmin­ister, innan han flyger till Berlin för att träffa förbundska­nsler Angela Merkel. I morgon ska Macron presentera sin regering, uppger källor nära presidente­n.

 ?? FOTO: THIBAULT CAMUS/AP ?? Frankrikes nye president Emmanuel Macron tillsamman­s med sin fru Brigitte Macron utanför Élyséepala­tset i Paris.
FOTO: THIBAULT CAMUS/AP Frankrikes nye president Emmanuel Macron tillsamman­s med sin fru Brigitte Macron utanför Élyséepala­tset i Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden