Hallands Nyheter

Nätmask har spridit sig i över 150 länder

-

Jakten på de skyldiga bakom den hittills största globala utpressnin­gsattacken har inletts. Enligt Europol omfattar It-angreppet nu över 150 länder.

Sedan spridninge­n började rapportera­s i fredags har antalet drabbade datorer bara fortsatt att växa, säger Rob Wainwright, chef för Europol, den europeiska polismyndi­gheten,

– Den globala räckvidden är utan motstycke. De senaste siffrorna är över 200 000 drabbade i minst 150 länder, säger han i brittiska ITV:S program Peston on Sunday.

– Många av dessa offer är företag, även stora sådana.

Och då handlar det troligen mest om att fler fall upptäcks, inte att datamasken faktiskt fortsätter att spridas. En anonym 22-årig It-säkerhetse­xpert säger sig ha lyckats hejda själva spridninge­n.

– Vi har lyckats stoppa det här, men det kommer ett nytt (angrepp) och det kommer vi inte att kunna stoppa, säger mannen, som inte vill uppge sitt namn, till BBC.

Genom att registrera en domänadres­s som användes lyckades han avbryta datorvirus­angreppet, som beskrivs som den största utpressnin­gsattacken hittills. Men det räcker med att de skyldiga skriver om den skadliga koden för att angreppet ska ta ny fart, varnar han.

–Det finns stora pengar i det här. Det finns ingen anledning för dem att sluta. Det krävs inte särskilt stor ansträngni­ng för dem att ändra koden och börja om igen. Så det finns stor risk att de kommer att göra det, säger 22-åringen, som på sin blogg Malware Tech beskriver hur han ”av en händelse” lyckades stoppa virusattac­ken.

Europol-chefen delar rädslan.

– Jag är orolig för hur antalet kommer att fortsätta växa när folk kommer till jobbet och slår på sina maskiner på måndagsmor­gonen, säger Rob Wainwright. (TT)

 ?? FOTO: MATT DUNHAM/AP ?? 47-årige Patrick Ward är en av It-attackens offer. Hans hjärtopera­tion på Saint Bartholome­w’s Hospital i London ställdes in på grund av förstörda datorer i fredags.
FOTO: MATT DUNHAM/AP 47-årige Patrick Ward är en av It-attackens offer. Hans hjärtopera­tion på Saint Bartholome­w’s Hospital i London ställdes in på grund av förstörda datorer i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden