Hallands Nyheter

Falun fulast – Visby vackrast när de boende får bestämma

-

Nästan alla gotlänning­ar tycker att Visby är fint. Men i Dalarna tycker bara sex av tio att den stad man bor närmast eller i är vacker, visar en ny undersökni­ng.

– Gotlänning­ar är stolta över sin hembygd, säger Visbyförfa­ttaren Anna Jansson.

Gotland, eller i alla fall Visby, är synnerlige­n vackert. I alla fall om du frågar boende på Gotland. När Sifo på företaget Projekteng­agemangs uppdrag frågade 2 500 svenskar om de tyckte att staden de bodde i eller bodde närmast var vacker svarade 97 procent av gotlänning­arna ”ja”.

Författare­n Anna Janssons tre bokserier, bland annat deckarna om Maria Wärn, utspelar sig alla i Visby. Hon är mer förvånad över att siffran inte var 100 procent, än att Gotland toppar listan.

– Om du sitter på båten mot Visby, bara själva vyn med klosterrui­ner, ringmur och grönskan är fantastisk. Tittar man åt höger har man stora vita klippor rakt ner i azurblått vatten, säger hon.

De boende i Dalarna, som hamnar i botten av listan, är inte alls lika imponerade av sina städer. Där säger bara 61 procent att städerna är fina.

–Det är otroligt intressant att av alla landskap så är det i Dalarna man inte är så imponerade av sina städer. Dalarna är så känt för sin landsbygd, med röda stugor, där landskapet har sin identitet. Men de har inte satsat på sina städer. Så tolkar jag det, säger Emma Lundborg, landskapsa­rkitekt på Tema Projekteng­agemang.

Carl-johan Ingeström, vd för Visit Dalarna, lyfter också fram vyerna utanför städerna.

– När man tänker efter så är det någonstans så att Dalarna är ett vackert landskap. Det finns turister och besökmål i oftast vackra miljöer. Men enskilda städer är knappast så vackra, säger han.

Han tycker att stora köpcentrum utanför städerna är en bov i dramat, då de utarmar stadskärno­rna som upplevs som döda och därmed fula. Ett levande centrum är viktigt för både besökare och invånare, enligt honom.

–Med det sagt hade jag hoppats att procentsif­fran varit lite högre för Dalarna, säger han.

Gustav Sjöholm/tt

 ?? FOTO: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT ?? Het kandidat. Karolina Ekholm tar över som Riksbanksc­hef, enligt en Tt-enkät med bland annat chefsekono­mer och nationalek­onomer.
FOTO: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT Het kandidat. Karolina Ekholm tar över som Riksbanksc­hef, enligt en Tt-enkät med bland annat chefsekono­mer och nationalek­onomer.
 ?? FOTO: LEIF R JANSSON/TT/ARKIV ?? Visby är vackert, tycker gotlänning­arna.
FOTO: LEIF R JANSSON/TT/ARKIV Visby är vackert, tycker gotlänning­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden