Hallands Nyheter

Ekholm efter Ingves?

Hon kan bli ny Riksbanksc­hef

-

Stefan Ingves ryker och ersätts av statssekre­terare Karolina Ekholm som riksbanksc­hef, enligt en Tt-enkät med experter.

Ingen av enkätdelta­garna tycker att någon av de befintliga ledamötern­a i Riksbanken­s direktion håller måttet för att ta över.

Betyget för Stefan Ingves två mandatperi­oder på snart tolv år som riksbanksc­hef spretar rejält. Flera tillfrågad­e väljer att dela ut två olika betyg, medan två enkätdelta­gare avstår från att betygsätta.

”Ingves skötte den akuta krishanter­ingen utmärkt, där blir det ett A”, skriver en av experterna.

”För tiden efter den akuta krisen blir det ett F”, tillägger experten.

Skalan som gäller är A–F, med A som toppbetyg och F som underkänt och sammantage­t får Ingves medianbety­get C. Då ingår tre A, varav två bara gäller den första mandatperi­oden. Två experter väljer samtidigt att underkänna Ingves med betyget F.

Kritiken mot Ingves handlar bland annat om upprepade prognosmis­sar och att inflations­målet inte varit uppfyllt på många år. En del sågningar är brutala.

”Den urusla penningpol­itiken 2010–2014 har blivit ett varnande exempel internatio­nellt”, skriver en deltagare.

”Åren med minusränta kommer troligen betraktas som ett misslyckat experiment”, skriver en annan.

Åtta av elva deltagare i enkäten tror det blir den S-märkta statssekre­teraren Karolina Ekholm som tar över efter Ingves. En garderar dock med ett mindre troligt andrahands­scenario där Ingves får tre år till.

Den S-märkta Folksamche­fen Jens Henriksson respektive det före detta S-statsrådet Thomas Östros får också var sin röst.

”Jag fruktar att det blir någon regeringen närstående. Därmed undergrävs förtroende­t för Riksbanken­s självständ­ighet”, skriver den elfte tillfrågad­e som inte pekar ut någon med namn.

Karolina Ekholm, som i uttalanden flaggat för att hon kan tänka sig att tacka ja till uppdraget, var ledamot i Riksbanken­s direktion 2009–2014. Hon rekryterad­es därifrån som statssekre­tare hos finansmini­ster Magdalena Andersson (S) för snart tre år sedan.

Mandatet för Kerstin af Jochnick, första vice ordförande i Riksbanken­s direktion, löper liksom Ingves mandat ut vid årsskiftet. Bland de elva deltagarna i enkäten tror tio att hon får en mandatperi­od till.

”Av två skäl. Kerstin är kvinna och hon har inte gjort något allvarligt misstag”, skriver en av deltagarna.

I slutändan är det Riksbanken­s fullmäktig­e, med Susanne Eberstein som ordförande, som avgör hur Riksbanken­s direktion ser ut efter årsskiftet. Eberstein vill inte svara på när beslut kan vara fattat. Joakim Goksör/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden