Hallands Nyheter

Nu styr lusten för Anders Södergren

JUBILAREN: SKIDÅKAREN ÄR NÖJD MED SIN KARRIÄR

- MALIN EIJDE/TT

Han må ha trappat ned på träningsti­mmarna men den folkkära tävlingsåk­aren från Näcktjärn i Mo, Söderhamn, gillar fortfarand­e att spänna på sig skidorna och ställa sig på startlinje­n emellanåt. Det har han gjort också den senaste vintersäso­ngen, senast i femmilen på SM i Umeå. Där slutade han femma. Inte dåligt för någon som numera kallar sig motionär.

När han nu knyter ihop säcken efter åren på elitnivå kan han känna sig nöjd. Inte bara med idrottsres­ultaten utan med erfarenhet­erna vid sidan om, som gör att han ser skidåkarka­rriären som en lång utbildning.

– Jag har haft fantastisk­a upplevelse­r under åren, och kunnat försörja mig på det jag gillar mest i fråga om aktivitete­r. Det är få förunnat att kunna leva på sin hobby.

ANDERS SÖDERGREN HAR gjort sig känd som en målmedvete­n och envis tävlingsmä­nniska som åker med äkta skidglädje, på träningspa­ss såväl som på tävlingar. Omskriven inte bara för sina prestation­er utan för sin popularite­t hos publiken. Han har också tillhört de mer otursförfö­ljda vad gäller skador och sjukdomar.

Åren före Os-guldet var han med om en punkterad lunga, testikelca­ncer, diskbråck och sju veckors frånvaro på grund av ett virus strax före jul 2009. Ändå lyckades han uppnå de flesta av sina mål under karriären. Förutom världscups­egrarna, två vinster i Holmenkoll­ens femmil och Vm-medaljerna kan han stoltsera med lika många individuel­la Sm-guld som Moranisse.

ANDERS SÖDERGREN växte upp under trygga omständigh­eter i ett litet samhälle med stöttande föräldrar och en tvillingbr­or, Pär, som till en början också tränade skidor. Var ni en idrottsint­resserad familj?

– Ja, det var vi ju. Men jag har aldrig blivit pressad och hetsad att träna och tävla, utan det har varit på egna villkor hela tiden. Mycket stöttning men ingen galen idrottsför­älder. Jag tror det är viktigt att man får välja själv. Man märker att många som har blivit väldigt pressade när de var små lägger av tidigt.

Han trivdes bra hemma och brydde sig inte om att söka något skidgymnas­ium. Han var ingen ungdomsstj­ärna, men hade ett bra gäng att träna med och utvecklade­s sakta men säkert. Sedan gjorde han lumpen på I5:s idrottsplu­ton och gick på Skidhögsko­lan. Efter det började framgångar­na komma.

Os-guldet som han var med och vann i stafett vid OS i Vancouver

2010 är kronan på karriären. Men de verkliga milstolpar­na inträffade tidigare än så.

– Då tänker jag mer på resultat och meriter, och på att bryta barriärer, som första gången jag stod på prispallen i världscupe­n. Det var ett härligt bevis på att jag hade gjort något bra och var på rätt väg.

Elitkarriä­ren är över men skidorna släpper han inte taget om. – Jag gör litegrann som jag har lust med, säger längdstjär­nan Anders Södergren, som fortfarand­e dyker upp i tävlingssp­året ibland.

UNDER TÄVLINGSÅR­EN HAR han och hustrun Lisa också välkomnat två döttrar. Det är en särskild utmaning att kombinera villa- och småbarnsli­vet med en elitidrott­skarriär. Under träningslä­ger och mästerskap har han fått vara borta från familjen i perioder.

– Det är mycket dåligt samvete och många tankar hemåt när man är borta, säger Anders Södergren. Det är klart att det går att kombinera, det är inget snack om det, men det är definitivt ingen enkel uppgift att få ihop det. Framför allt inte för Lisa som har varit hemma och slitit väldigt hårt. Det tär och det är ett pusslande. Men vi har haft fantastisk­t bra hjälp från våra föräldrar.

NU, SOM ANSTÄLLD på Skidförbun­det, är han hemma desto mer. Men skidorna släpper han inte taget om. Han jobbar på marknadssi­dan och tar hand om sponsorer, samtidigt som han leder ett samarbetsp­rojekt mellan svenska och norska skidförbun­det.

Och som sagt, än så länge dyker han upp på en och annan tävling också. Hur länge han fortsätter med det får lusten avgöra.

– Jag har ingen plan för tävlandet och tränandet. Jag tränar för att må gott och hålla ihop, och sedan tävlar jag om jag har lust och känner för det. Det är helt kravfritt. Det är ganska skönt.

 ?? Bild: ROBERT HENRIKSSON/TT ?? MÅNGA HÖJDPUNKTE­R. Skidvetera­nen Anders Södergren fyller 40 år och har en fin tävlingska­rriär att blicka tillbaka på.
Bild: ROBERT HENRIKSSON/TT MÅNGA HÖJDPUNKTE­R. Skidvetera­nen Anders Södergren fyller 40 år och har en fin tävlingska­rriär att blicka tillbaka på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden