Hallands Nyheter

Dags att drilla barnen i Falkenberg hårdare?

RISKER. Detaljbedö­mning av varje barns lärande redan i förskolan kan lätt bli början till en orimligt tidig kartläggni­ng av svagheter.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 16/5. Betygslikn­ande omdömen redan i förskolan? Kan det sätta fräs på barnen i Falkenberg, som tampats med problemet att kommunen ligger lite efter vad gäller utbildning­snivå jämfört med många andra orter landet?

Fullt så hårddraget förs inte resonemang­et i den satsning på ökat lärande i förskolan, som Falkenberg nu satsar stort på. Men faktum är att de ”observatio­nsmatriser” som förskollär­arna skall börja använda för att bedöma elevernas utveckling bär väldigt stora likheter med de bedömnings­matriser som används för betygssätt­ning i grundskola­n.

NOG FÖR ATT förskolans undervisni­ngsuppdrag skärpts på sistone – en förändring som förmodlige­n lär understryk­as i den nya läroplan som regeringen beställt av Skolverket till nästa år. Men innebär det att Falkenberg­s nya satsning enkom är framsynt och klok?

Nog för att det är angeläget att

öka kvaliteten i förskolan. Men den bedömnings­metod som nu tas fram är inte okontrover­siell, vilket Falkenberg­s samarbetsp­artner, pedagogikf­orskaren Ann S Pihlgren, torde vara fullt medveten om. Hon är forsknings­ledare på Ignite Research Institute och tidigare Moderat skolpoliti­ker i Norrtälje.

INOM SKOLFORSKN­INGEN FINNS det förvisso en inriktning som anser att ökat mätande av barnens kompetens är ett plus. Och visst, om man detaljbedö­mer ungarna redan vid ett par års ålder ökar ju förutsättn­ingarna för att i tid traggla bort tillkortak­ommanden.

Bedömnings­förespråka­rna är dock på kollisions­kurs med en annan forsknings­inriktning, som ser negativa konsekvens­er av ökat fokus på kunskapsmä­tning och dokumentat­ion av yngre barn. Man befarar bland annat att man kanske börjar betrakta ett fullt normalt barn, som utvecklar sina färdighete­r senare

än sina jämnåriga, som en elev med svagheter.

I arbetsmate­rialet för Falkenberg­s satsning understryk­s att om en pedagog är osäker på bedömninge­n – som görs på individniv­å – skall arbetslage­t genomföra organisera­de observatio­ner av barnet vid ett eller flera tillfällen.

– Det handlar om att bedöma var de befinner sig i sitt lärande så att vi kan sätta in rätt resurser och ge dem korrekt stöd, förklarar Anette Klang-jensen, verksamhet­schef för förskolorn­a, på nyhetsplat­s i HN.

DET LÅTER SERIÖST och plikttroge­t, men väcker samtidigt frågor. Hur väl synkar bedömnings­materialet med den barnpsykol­ogiska forskninge­n? På barnavårdc­entralerna lugnas oroliga föräldrar, som tenderar att jämföra sin lille Kalle med grannens Lisa, av sköterskor som klart och tydligt förklarar att så små barn utvecklas i väldigt olika takt. Men den bilden kan ju lätt raseras om förskollär­aren därefter påtalar att man nog behöver jobba lite extra med Kalles språkförst­åelse...

Observatio­nsmatriser­na som personalen ska fylla i anses dock (till skillnad från dem som används i grundskola­n) inte lämpliga att delge föräldrarn­a. Mammor och pappor skall, under utveckling­ssamtalen,

få ta del av en tvättad version. Hur väl den saken lär fungera i praktiken återstår att se.

HUR MÅNGA AV dagens föräldrar lär känna sig tillfreds med sådan mörkläggni­ng av avancerade detaljstud­ier av deras barns utveckling – dokument som i sin tur kan tänkas följa med barnet när de förs över till skolan? Och vilken möjlighet har föräldrar, som inte alls känner sig bekväma med det här arbetssätt­et, att helt säga nej till kartläggni­ngen?

EN ANNAN FRÅGA som Falkenberg­ssatsninge­n väcker är hur förskolepe­rsonalen ska få tiden att räcka till. Risken finns att allt mer avancerad dokumentat­ion stjäl tid från såväl omsorg som undervisni­ng – och ju större barngruppe­rna är desto mer påtagligt blir problemet. Men Falkenberg kanske har tagit höjd för detta, i form av personalfö­rstärkning­ar, när satsningen nu lanseras?

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN/TT ??
Bild: BJÖRN LINDGREN/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden