Hallands Nyheter

Ringhals betalar ut bonuspenga­r

För att behålla viktig personal i kontrollru­mmen har Ringhals sjösatt ett bonusprogr­am. Som mest kan det ge nära en halv miljon kronor för den som stannar till 2020. ”Ett generöst erbjudande”, säger vd Björn Linde.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

”På Ringhals är alla lika viktiga och all personal behövs för driften. Men en viss del av personal har längre upplärning­stid och då blir man låst med tanke på stängnings­datumen 2019 och 2020” BJÖRN LINDE

vd Ringhals

Ringhals har infört ett bonusprogr­am för att behålla sin kontrollru­mspersonal. Nästan en halv miljon kronor extra får den som håller ut till slutet av reaktorstä­ngningarna

Programmet omfattar cirka 140 personer. För dem som jobbar på Ringhals 2 som stänger 2019 blir bonusen 350 000 kronor. Kontrollru­mspersonal­en som är kvar till 2020 då Ringhals 1 stänger får 450 000 kronor extra i lönekuvert­et.

Utbetalnin­garna kommer att ske stegvis för att personalen ska stanna tiden ut. Redan vid kommande årsskifte blir det en utbetalnin­g på 50 000 kronor. Sedan höjs nivån på utbetalnin­garna.

BJÖRN LINDE, VD på Ringhals, säger att bonusprogr­ammet införs för att säkra upp rätt kompetens så länge som det behövs.

– Därför har vi gått ut med en bonus för den kategorin av personal.

– På Ringhals är alla lika viktiga och all personal behövs för driften. Men en viss del av personal har längre upplärning­stid och då blir man låst med tanke på stängnings­datumen 2019 och 2020.

– Det är ett generöst erbjudande som vi har gett, fram tills att vi stänger Ringhals 1 och 2.

Björn Linde vill ändå skicka budskapet, vilket han redan gjort internt, att all personal är lika viktig på Ringhals.

NÅGON MER YRKESKATEG­ORI kan dock inte räkna med någon pengabonus.

– Här och nu har vi inga ytterligar­e aktivitete­r som är kopplade till något bonusprogr­am. Bonusprogr­ammet för kontrollru­mspersonal­en gör vi för att det är en lång utbildning­styp till de här befattning­arna som är kravställd­a.

– Vi måste säkra driften enligt den plan som ligger.

Är det svårt att planera verksamhet­en med tanke på reaktorstä­ngningarna 2019 och 2020?

– Det är ett pussel. Svårt skulle jag inte vilja säga att det är, men det är en ny situation. Vi jobbar med det här i stort sett dagligen och vi har en bra kontroll på det.

Blir det ett stort överskott på personal i kontrollru­mmen efter 2020?

– Nej, det är inte den situatione­n vi ser när vi gör våra planer. Sen kan man inte veta exakt hur det ser ut om tre och fyra år.

– Däremot ser vi ett behov av rekryterin­g inom vissa befattning­ar och vi kommer att ha många anställda även när vi bara har reaktor 3 och 4 i drift.

PERSONALEN PÅ RINGHALS kommer på sikt minska från 1 500 till 900 personer.

– I siffran 900 ligger enbart personal till driften av reaktor 3 och 4. Sen kommer många att arbeta med avveckling­en, säger Björn Linde.

 ?? Bild: ANNIKA ÖRNBORG ?? DELAR UT BONUS. Björn Linde, vd på Ringhals, har varit med och beslutat om att 140 personer som arbetar i kontrollru­mmen ska få en bonus.
Bild: ANNIKA ÖRNBORG DELAR UT BONUS. Björn Linde, vd på Ringhals, har varit med och beslutat om att 140 personer som arbetar i kontrollru­mmen ska få en bonus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden