Hallands Nyheter

Med på jobbet.

Valpen Hjalle är nästan alltid med matte Alexandra på jobbet. När han blir äldre är planen att han ska få en livsviktig uppgift.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Fyra månaders valpen Hjalle hänger med Alexandra Granström till jobbet varje dag. Där är han en oemotstånd­ligt charmig trivselhöj­are, men i framtiden planeras viktigare uppdrag.

Matte Alexandra Granström, som fyller 30 år på fredag, kommer aldrig att glömma deras första möte. Hjalle var bara några veckor och hon skulle välja mellan flera valpar i hans kull.

– Vi föll för varandra direkt. Han lade sig i mitt knä och ville inte gå ner. Han särskilde sig i flocken som en gosegris och sin positiva framåtanda, och han var så söt med sin lite ovanliga tan-färgade päls. Men det var inte säkert att jag skulle få honom. Uppfödaren väljer ut vilka som får köpa, det är viktigt att hund och köpare passar ihop, säger Alexandra och tittar på Hjalle som lägger huvudet på sned.

– JAG GICK OMKRING med en stor klump i magen och hoppades på att det skulle bli han. När Hjalle var sju veckor fick jag beskedet, jag blev jätteglad och en vecka senare kunde jag hämta honom.

Alexandra hade förberett Hjalles hemkomst noga. Bland annat hade hon pratat med sin chef på husbilsför­etaget Campea i Falkenberg som gav henne tillåtelse att ha hunden på jobbet. Runt skrivborde­t hade hon placerat ett stängbart kompostgal­lerstaket, och hon hade ordnat med ett par lugna sovplatser.

– Jag hämtade Hjalle på fredagen och redan på måndagen var han med mig på jobbet. Jag har flera arbetskamr­ater som ibland har sina hundar på jobbet, så det var inget nytt.

I KORRIDOREN MELLAN den stora försäljnin­gshallen och Alexandras kontor ligger några gummiben och leksaker och det finns en skål med vatten. Hjalle är omåttligt glad över att det har kommit besök, kamerablix­tarna gör honom konfundera­d men han är allt annat än rädd.

– Hjalle är en engelsk springer spaniel, en ras som passar min personligh­et. Jag ville ha en cool positiv arbetsvill­ig hund som jag kan använda till mycket. Jag fick tipset av min svärmor som är uppfödare och har stor erfarenhet av bra hundraser. Han går redan på valpkurs och i slutet av maj ska han delta i sina två första hundutstäl­lningar. När han blir lite större ska vi träna nosework och kanske lydnad/spår.

ALEXANDRA HAR SÅ länge hon minns varit en sport- natur- och djurmännis­ka. När hon var barn fanns det katt, häst, hund och smådjur hemma och hon höll på med ridning. Hon gick naturprogr­ammet på Falkenberg­s gymnasium med inriktning natur, men med flera språk som tillval. När hon var 18 år skaffade hon sin första hund som hon sorgligt nog var tvungen att avliva på grund av rage syndrome.

– Hunden, en engelsk Cocker spaniel, som var mycket snäll fick ibland plötslig korta aggressiva epilepsili­knande anfall och blev farlig. Efteråt var den förvirrad och ledsen. Den bet mig i ansiktet och min bror i handen. När den var ett år var vi tvungna att avliva den. Jag följde med till veterinäre­n. Det var jättejobbi­gt.

ALEXANDRA BLEV UNDER samma tid mycket trött och ville bara sova.

– Mamma trodde att jag hade järnbrist och vi gick till vårdcentra­len där de trodde att orsaken var stress. Jag är lite tävlingsmä­nniska och ställer höga krav på mig själv och ville ha bra betyg. Till slut fick jag kramper, hjärtrusni­ngar och synproblem och jag blev inlagd på sjukhus 2,5 vecka. Jag hade fått barn- och ungdomsdia­betes, typ 1, och var mycket dålig.

Alexandra fick nya rutiner i sitt liv. Hon måste kontroller­a blodsockre­t minst 15 gånger per dag och tar 5-6 sprutor.

– Det är viktigt med fasta rutiner och jag ska helst inte stressa, men kan vara lite svårt att undvika ibland (skratt).

ALEXANDRA LÄSTE IN de ämnen hon missat innan studenten på grund av sjukdomen, flyttade hemifrån, pluggade ekonomi på Högskolan i Halmstad 1,5 år men hoppade av när hon insåg att ekonomi inte var hennes grej. Sedan fem ett år tillbaka arbetar hon inom husbilsbra­nschen och februari 2016 började hon på det hundvänlig­a husbilsför­etaget Campea i Falkenberg.

Under helgerna är det mycket träning och aktivitete­r med Hjalle. Alexandra hoppas få ett stipendium som hon sökt, så att hon, när Hjalle är tillräckli­gt mogen om ett år, kan utbilda honom till diabeteshu­nd.

– Har man haft diabetes länge blir man lite avtrubbar när det gäller blodsocker­förändring­ar. Man känner inte av det på samma sätt. En diabeteshu­nd känner på lukten när blodsocker­nivån är fel, och gör tecken. Det är en stor trygghet och viktigaste uppgiften.

Det är Service- och signalhund­sförbundet som står för utbildning­en som är på ett år och kostar 60000-70000 kronor. Ett viktigt krav är att hunden är ett år, har bra luktsinne och arbetsvilj­a och att den klarar ett lämplighet­stest.

– Jag hoppas verkligen att vi får det. Det skulle vara så bra.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BRA HUNDJOBB. När Hjalle hänger med Alexandra ut på jobb på lagret gäller det att hålla koll, det kommer kanske någon som man kan hälsa på?
Bild: OLA FOLKESSON BRA HUNDJOBB. När Hjalle hänger med Alexandra ut på jobb på lagret gäller det att hålla koll, det kommer kanske någon som man kan hälsa på?
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? EGET STÄLLE. När matte Alexandra sitter och arbetar vid datorn kan Hjalle vila i lugn och ro i avskildhet under skrivborde­t.
Bild: OLA FOLKESSON EGET STÄLLE. När matte Alexandra sitter och arbetar vid datorn kan Hjalle vila i lugn och ro i avskildhet under skrivborde­t.
 ??  ?? EN I GÄNGET. Hjalle och Alexandra är bästa jobbarkomp­isarna.
EN I GÄNGET. Hjalle och Alexandra är bästa jobbarkomp­isarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden