Hallands Nyheter

Nord har koll på fåglarna

VARBERG: DUVAN ÄR DEN MESTA STADSBON AV DEM ALLA

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

De snor vår mat, väcker oss på morgonen och bråkar med varandra. Vad mer har stadens bevingade invånare för sig? Vi har snackat duvor, trutar och gråsparvar med ornitolog Mikael Nord.

Precis som flanören, cyklisten och bilisten är de en del av stadsbilde­n. Men vad fåglarna har de för sig? HN tog en närmare titt på stadens bevingade invånare.

Tänk dig en stad utan fåglar. Visst skulle det vara konstigt? En del viftar besvärat och hukar förskräckt i rädsla för en bajsattack från ovan så snart det flaxar ovanför huvudet. Andra matar dem mer än gärna och tycker att ljudet av trutar från takåsarna hör kuststaden till.

MEN FÅGLARNA HAR mer att visa upp än glupskhet och skönsång, om man som ornitolog Mikael Nord stannar upp en stund och studerar dem.

VI TOG EN stadsprome­nad med Mikael Nord för att få bättre koll på trutar, duvor, koltrastar, pilfinkar och kajor. Gråsparven och skrattmåse­n kände sig uppenbarli­gen diskrimine­rade av redaktione­ns urval och knödde sig därför också in på listan över stadens mest kända näbbar.

Mikael Nord skådar gärna fågel på Getterön men han har nytta av sina fågelkunsk­aper innanför vallgatorn­a också.

– Här i Varberg bor vi i ett av Sveriges artrikaste områden. Det är fantastisk­t och häftigt. Varberg är Sveriges artrikaste stad, om man räknar in Getterön i staden.

 ??  ??
 ??  ?? STADSBOR. Att få fåglar att posera framför kameran är inte det lättaste i stadsmiljö­n. Redaktione­n låter Mikael Nordlocka dem med en korv, men gråtrutarn­a är svårbjudna den här dagen.
STADSBOR. Att få fåglar att posera framför kameran är inte det lättaste i stadsmiljö­n. Redaktione­n låter Mikael Nordlocka dem med en korv, men gråtrutarn­a är svårbjudna den här dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden