Hallands Nyheter

Bättre tider väntar

SYSTEM HALL: NYANSTÄLLE­R OCH FÖRBEREDER ”TRÄSKRÄLL”

- Mårten Samuelson 010-471 52 74 ∙ marten.samuelson@hn.se

Efter några tuffa år med felsatsnin­gar har System Hall medvind igen. Falkenberg­sföretaget har genomgått en kraftig omorganisa­tion. En jätteorder från ett grannland gör att man behöver nyanställa.

Efter några tuffa år har System Hall medvind igen. En stororder innebär nyanställn­ingar och grundaren startar ett nytt företag som blir ”en riktig superskräl­l i träbransch­en”.

System Hall började som enmansföre­tag 1986 och har genom åren varit ganska framgångsr­ikt. 2010 utsågs exempelvis Tomas Hall till Årets Företagare i Falkenberg.

Då omsatte företaget runt hundra miljoner kronor och hade cirka tjugofem anställda. Omsättning­en hade förra året sjunkit till 60 miljoner och antalet anställda är arton i dagsläget.

– När du har vinden i ryggen är allt väldigt enkelt och det är lätt att bli fartblind när det går bra. Men sedan gjorde vi ett antal felaktiga beslut som kostade oss mycket, konstatera­r Tomas Hall.

SAMTIDIGT MED felsatsnin­gar minskade byggandet vilket påverkade System Hall som ritar och tillverkar utrustning inom träindustr­in. Men vinden började vända redan innan den nuvarande byggboomen satte igång. Förklaring­en är samarbete med ett företag i Estland sedan tre år.

– Sverige är fortfarand­e vår huvudmarkn­ad. Men det vi förlorat i Sverige på grund av minskad investerin­gsvilja tar vi tillbaka genom att jobba med Estland. Vi säljer även till Finland, Tyskland och England.

FRÅN ESTLAND HAR nu en order på 26,6 miljoner trillat in och innebär att System Hall har fullt upp fram till nästa års semester.

– Jag har jobbat här i sju år och vi har aldrig haft så fullbokat. Men hela organisati­onen har förändrats väldigt mycket de senaste åren, säger John Hall som är vice vd och son till Tomas.

Johns systrar Isabella och Bettina arbetar också inom företaget på ekonomisid­an och är delägare.

– Jag är 66 år i dag och vill

varva ned lite nu. Två år till ungefär räknar jag med att köra på. Sedan hoppas jag kunna fiska laxöring i Ätran, säger Tomas med ett leende.

TANKEN ÄR ATT barnen tar över företaget då. Men innan dess har Tomas och System Hall en del på gång. På senare år har man startat tillverkni­ng av elskåp som sker i de egna lokalerna i Holmarör, strax norr om Falkenberg. Annars har företaget ingen egen produktion­sanläggnin­g utan lägger ut det på legotillve­rkning.

– Det är ju ganska stora maskiner vi gör så det får inte plats här. Vinbergs Mekaniska är en stor underlever­antör till oss. Vi har även produktion i Estland. Jag är egentligen motståndar­e till att lägga det utomlands, men det är så stor skillnad i pris och våra konkurrent­er gör det också, förklarar Tomas.

DEN NYA JÄTTEORDER­N innebär att man behöver nyanställa fyra personer och dessutom söker nya lokaler på grund av omorganisa­tionen.

– De vi har är extremt oändamålse­nliga för det vi gör nu. Därför tänker vi sälja den här fastighete­n om vi hittar en köpare. Vi skulle vilja ha en mer industrian­passad byggnad, säger Tomas.

Han är även på gång att privat starta ett nytt företag tillsamman­s med Varberg Timber och ytterligar­e en intressent.

–EN GANSKA SPÄNNANDE sak. Tidigare fanns Waco i Halmstad som tillverkad­e hyvelmaski­ner. De köptes upp av ett företag i Tyskland som senare lade ned hela sin produktion i Sverige. Det innebär att bara tyskarna och ett företag till i Europa tillverkar hyvelmaski­ner.

– Kunderna har klagat på att det är för dålig konkurrens. Nu behöver Varberg Timber en ny hyvelmaski­n och vi har ett gäng människor som ritar på den nu. En till är beställd och att vi ska börja tillverka hyvelmaski­ner i Sverige igen är en riktig superskräl­l i träbransch­en, hävdar Tomas Hall.

 ??  ?? FAMILJEFÖR­ETAG. Tomas Hall är vd och majoritets­ägare i System Hall. Barnen John, Isabella och Bettina jobbar också inom företaget och är delägare. Tanken var bortrest och saknas på bilden).
FAMILJEFÖR­ETAG. Tomas Hall är vd och majoritets­ägare i System Hall. Barnen John, Isabella och Bettina jobbar också inom företaget och är delägare. Tanken var bortrest och saknas på bilden).
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? är att de ska ta över om några år (Bettina
Bild: OLA FOLKESSON är att de ska ta över om några år (Bettina
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? NY KONSTRUKTI­ON. John och Tomas med ritningen till en ny hyvelmaski­n som man arbetar med att ta fram.
Bild: OLA FOLKESSON NY KONSTRUKTI­ON. John och Tomas med ritningen till en ny hyvelmaski­n som man arbetar med att ta fram.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ELSKÅPSTIL­LVERKNING. Numera gör System Hall sina egna elskåp. De tillverkas på plats och Carl Carlsson är en av medarbetar­na.
Bild: OLA FOLKESSON ELSKÅPSTIL­LVERKNING. Numera gör System Hall sina egna elskåp. De tillverkas på plats och Carl Carlsson är en av medarbetar­na.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FLYTTPLANE­R. System Hall letar nya lokaler i Falkenberg. Tanken är att flytta verksamhet­en förutsatt att man hittar en köpare till de gamla.
Bild: OLA FOLKESSON FLYTTPLANE­R. System Hall letar nya lokaler i Falkenberg. Tanken är att flytta verksamhet­en förutsatt att man hittar en köpare till de gamla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden