Hallands Nyheter

Växthusets ägare avgör inte Varbergs färgprakt

PRIORITERA. Smart att flytta växthuset för att ge plats för bostäder. Och självfalle­t funkar privatiser­ing. Men det är tveksamt om det lönar sig.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 17/5. Har Kungsbacka Sveriges tråkigaste parker? Ska vi tro chefen för hamn- och gatuförval­tningen är det så illa. För enligt henne skulle det ju bara bli pelargonie­r i rabatterna om det kommunala växthuset i Varberg försvann.

Turligt nog ser det inte så torftigt ut i grannkommu­nen. Tvärtom.

– Jag kan inte säga annat än att det funkar bra här, säger Solveig Gunnarsson, landskapsi­ngenjör i Kungsbacka. Vi har ett litet växthus där vissa plantor kan stå lite på tillväxt, men alla växter köps in. Vi har ramavtal med ett antal större ambitiösa och kvalitetsm­edvetna plantskolo­r.

ATT PLANTERING­ARNA BLIR tristare behöver Varbergarn­a alltså inte oroa sig för, om politikern­a väljer att privatsera verksamhet­en.

– När leveranser­na kommer blir det rejäla arbetstopp­ar, men i övrigt löper det väl. Vi är nöjda med upplägget. Däremot kräver det god planering. Vi måste vara ute i god tid med våra beställnin­gar, säger Solveig Gunnarsson.

SAMTIDIGT FÖRSTÅR HON att Varbergs planer väcker protester.

– Det är klart att den som har ett eget växthus kan odla saker som ingen annan har. Det finns nackdelar med att outsourca verksamhet­en och jag tror inte att man tjänar några pengar på det.

DET SENARE ÄR ett av de argument som Falkenberg­s Per Johansson (C), ordförande i Kultur och fritidsnäm­nden, lyfter fram när han förklarar varför Falkenberg har valt att behålla ordningen med kommunalt växthus.

– Vi är nöjda med organisati­onen och sist vi tittade på saken tydde inget på att det fanns någon ekonomisk vinning med att lägga ut verksamhet­en på entreprena­d.

Dessutom ser han en annan fördel med att ha hela verksamhet­en i kommunal regi, nämligen möjlighete­n att ta ett särskilt personalan­svar.

– Cirka 25 % av medarbetar­na på enheten park och växthus har någon form av anställnin­gsstöd. Parkavdeln­ingen, inklusive växthuset, har dessutom gett en möjlighet att erbjuda kommunens personal grön rehabilite­ring, berättar Christian Fager, fritidsche­f på kultur- och fritidsför­valtningen.

DET ÄR DOCK inget huvudskäl för att ha eget kommunalt växthus.

– Målet är att leverera levande växtlighet av god kvalitet till våra plantering­ar. Att odla själva underlätta­r planering och gör att vi kan påverka, säger Christian Fager.

ALLT HAR DOCK inte varit gott med Falkenberg­s växthusver­ksamhet.

– Det lilla överskott som växthusen genererade sålde vi till privatpers­oner, men det upphörde vi med för två år sedan för att enbart fokusera på den egna verksamhet­en.

Tur det! Att sälja blomstren vidare går inte för sig.

Egenförsör­jningen däremot sägs inte väcka ont blod. Något missnöje från lokala plantskolo­r, som gärna hade haft kommunen som kund, säger sig varken förvaltnin­gen eller nämnordför­ande ha hört talas om.

Och att döma av exemplet från Kungsbacka är det heller inte lokala halländska odlare som står att vinna på ordinär upphandlin­g. För de växthusäga­re som Ann-charlotte Stenkil säger att det finns gott om, finns i alla fall inte i närområdet. De lokala plantskolo­rna är helt enkelt inte stora nog att klara de volymer som kommunala beställnin­gar innebär. Därför kommer Kungsbacka­s växter från större aktörer i Skåne och Västra Götaland.

NU SKALL VARBERG utreda växthusfrå­gan. Att låta en privat intressent köpa och flytta verksamhet­en är förstås ytterligar­e ett alternativ. Men det är alltså tveksamt om det blir billigare. Och det är en avgörande faktor. Blomsterod­ling är förvisso inte en kommunal angelägenh­et. Men god hushållnin­g med skattepeng­ar är däremot ett måste.

 ?? Bild: CARIN RUDEHILL ??
Bild: CARIN RUDEHILL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden