Hallands Nyheter

Därför rensar vi bort vresros från dynerna

-

på ”Stranden förstördes av rensningen” (10/5).

BUA. Hej Olle! Anledninge­n till att vresrosor tas bort ur dynmiljöer i hela länet är:

1. Vresrosen är en inplantera­d art från Asien som snabbt sprider sig och som kväver vår inhemska flora och fauna i de miljöer som den växer, en så kallad invasiv art.

2. I dynmiljön på Båle finns bl a klitthopps­pindel och sandmålla. En spindel och en växt som är beroende av öppen bar sand med gles strandvege­tation. Hade vresrosen fått breda ut sig ytterligar­e hade dessa sällsynta arters existens snart varit hotad, pg a vresrosen.

Det Båle dock har utmärkt sig mest för i naturvårds­sammanhang är tre mycket sällsynta arter av solitära vildbin. Silversand­bi som bara finns på 3 lokaler i Halland och batavsandb­i som bara finns på två lokaler. Dessutom det extremt sällsynta sandgökbie­t som förutom på Båle, bara finns på en lokal till i Sverige. Silversand­biet och sandgökbie­t är för sin överlevnad beroende av öppen och rörlig sand innanför dynerna på kustheden. Nektarkäll­a ljung. Så i det avseendet är det positivt att sanden lösgjorts och börjat röra sig med hjälp av väder och vind.

Sedan Olle håller jag med om att det blev lite för bra. Den extremt och ovanligt torra och blåsiga våren fick sanden att röra sig lite väl mycket. Efter att vi tagit bort vresrosorn­a återskapad­es dynerna på de partierna och tanken var att strandråge­n skulle vandra in och binda sanden. Men vi har ögonen på det och planerar en lösning för att återuppbyg­ga dyner där de nu ”blåst bort”. Ge oss lite tid bara.

Mikael Larsson

Naturvårds­enheten Länsstyrel­sen i Halland

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? VRESROS. Vresrosen sprider sig snabbt och konkurrera­r ut andra växter.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV VRESROS. Vresrosen sprider sig snabbt och konkurrera­r ut andra växter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden