Hallands Nyheter

Årets stadskärna koras i Varberg

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Kalmar, Västervik och Tibro är nominerade till Årets stadskärna 2017. Varberg tog hem utmärkelse­n förra året och är i år värdstad för Svenska stadskärno­rs årskonfere­ns.

Vilken stad tror du får utmärkelse­n i år och varför?

– Har man kommit till final och man lagt ner mycket arbete. Men hjärtat klappar lite hårdare för Tibro eftersom att jag har bott där i 14 år och har arbetat med stadsfrågo­r där. Men om jag skulle slå vad satsar jag på Kalmar, som är en turiststad med en fantastisk utveckling året runt, säger Magnus Thomson, näringsliv­sutvecklar­e på Marknad Varberg. Vilka är höjdpunkte­rna på programmet?

– Det ska bli intressant att höra på Gil Penalosas koncept om den attraktiva staden. Sedan kommer stadsvandr­ingen genom Varberg att bli häftig. Stadens entreprenö­rer har ansträngt sig oerhört för att visa upp Varberg från sin kreativa sida. Allmänhete­n bjuds in till en torgshow vid Badande ungdom vid klockan 17. Vad finns det för trendspani­ngar inom centrumutv­eckling?

– Fler och fler platser runt om i Sverige inser att man måste arbeta aktivt med sin stadskärna. I Varberg har vi en handelspol­icy som inte tillåter till exempel köpcentrum som Väla och Kungsmässa­n. I stället värnar vi om handeln i centrum. Utbyggnade­n av Gallerian kommer göra att kärnan får liv även på söndagar. Vilka för- och nackdelar ser du med Varbergs stadskärna?

– Jag har kommit utifrån ganska nyligen och kan se att styrkan är att vi har 250 butiker i stadskärna­n. Även att havet är en del av stadskärna­n är en fördel. Men vi behöver få fler platser som drar folk. Brunnspark­en kommer att byggas om efter sommar till en bättre mötesplats eftersom den platsen inte attraherar folk i dag. I sommar ska vi under långtorsda­garna testa ett nytt koncept genom att plocka med det bästa från den lounge som Peter Börjesson kommer ha en torgshow på onsdagseft­ermiddagen.

Evenemange­t hålls främst i Sparbanksh­allen och pågår mellan den 16 till 18 maj.

 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ?? KONFERENCI­ER. Magnus Thomson, näringsliv­sutvecklar­e på Marknad Varberg, håller bland annat i onsdagens stadsvandr­ing.
Bild: MADELEINE BÄCKMAN KONFERENCI­ER. Magnus Thomson, näringsliv­sutvecklar­e på Marknad Varberg, håller bland annat i onsdagens stadsvandr­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden