Hallands Nyheter

Stängning av Lia Hof flyttas

- TOBIAS SVENSSON tobias.svensson@hn.se

Migrations­verket har ändrat sig. De boende på Lia Hof kommer inte att flyttas innan skolavslut­ningen. ”Jag blir jätteglad för barnens skull”, säger Linda Petersson på Lia Hof.

I början av maj meddelade Migrations­verket att det privatägda asylboende­t Lia Hof skulle avvecklas redan under våren och alla som bor där flyttas någon annanstans senast den 2 juni.

DET INNEBAR ATT många barn skulle missa sin skolavslut­ning, vilket fick de boende att organisera en namninsaml­ing för att försöka senarelägg­a flytten.

Linda Petersson, delägare och platschef på Lia Hof, ansökte om att barnfamilj­erna skulle få bo kvar tills terminen var slut. Migrations­verket sa nej.

Men under tisdagen fick hon besked om att Migrations­verket ändrat sig. Avveckling­en av Lia Hof flyttas fram en månad.

– Jag blir jätteglad för barnens skull. Det har varit så mycket tårar, rädsla och osäkerhet bland dem, säger Linda Petersson.

”Turordning blir densamma men barnen får bo kvar till efter skolavslut­ningen. Vi tyckte det var en bra lösning”

CARL HEDBERG Enhetschef Migrations­verket,

– VI FÖRSÖKER alltid tillgodose att avveckling­arna flyter så bra som möjligt och såg en möjlighet att avveckla senare, säger Carl Hedberg, enhetschef på Migrations­verket i Halmstad.

Avveckling­en av privata asylboende­n runt om i landet följer en viss turordning, som bestäms av när boendet upphandlat­s. Det visade sig att Lia Hof låg allra sist på listan över de som skulle stängas under våren.

– Vi förde en dialog med Migrations­verket centralt och det fanns möjlighet att flytta Lia Hof till först i nästa etapp i stället. Turordning blir densamma men barnen får bo kvar till efter skolavslut­ningen. Vi tyckte det var en bra lösning, säger Carl Hedberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden