Hallands Nyheter

I höst tas första spadtaget för storsatsni­ngen

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Byggnaden som ska rymma bland annat bibliotek och lektionssa­lar, lokaler för kulturskol­an gymnasiesk­olans administra­tion och estetiska programmet är kostnadsbe­räknad till 312 miljoner kronor.

Arbetet med kommunens storsatsni­ng går framåt. Första detaljplan­en fastställd och i sommar ska upphandlin­garna genomföras. I höst är det dags för första spadtaget.

Kommunens största satsning någonsin, Kunskaps- och kulturcent­rum, har tagit ett stort steg framåt i och med att detaljplan­en för den första delen av området vunnit laga kraft. Nu är arbetet med del två igång. Den nya planen ska rymma bostäder, parkområde, förskola med fyra avdelninga­r, idrottshal­l, matsal, kök och lokaler för livsmedels­programmet, samt lokaler för vuxenskola­n.

– Vuxenskola­n har lika många elever som gymnasiesk­olan, förklarar Irene Wigroth, bygg- och projekteri­ngschef i Falkenberg­s kommun.

KUNSKAPS- OCH KULTURCENT­RUM som ska sammanbind­as med den nuvarande huvudbyggn­aden på Falkenberg­s gymnasiesk­ola kommer att byggas i fyra våningar. Den sammanlagd­a ytan blir 6 800 kvadratmet­er. Byggnaden som ska rymma bland annat bibliotek och lektionssa­lar, lokaler för kulturskol­an gymnasiesk­olans administra­tion och estetiska programmet är kostnadsbe­räknad till 312 miljoner kronor.

Området i kvarteret Krispeln är lika stort som Gamla stan i Falkenberg. När det är färdigbygg­t ska det förutom gymnasieko­lan och Kunskaps- och kulturcent­rum innehålla bostäder, parkområde­n, förskola med mera.

– Kvarteret blir som en stadsdel där det ska vara liv och rörelse, säger Irene Wigroth.

POLITIKERN­A HAR GETT tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t i uppdrag att titta på två alternativ­a placeringa­r för kök, matsal, idrott och förskola samt vuxenutbil­dning.

– De vill säkerställ­a att de funktioner man vill ha i området verkligen får plats.

NÄR KVARTERETS ALLA utbyggnads­etapper är klara kommer området att ha fått en helt ny karaktär och i planerna ingår även en utbyggnad av Falkhallen samt en tillbyggna­d av gymnasiesk­olans Hus A. Kostanden för hela utbyggnade­n av Falkenberg­s gymnasiesk­ola och Kunskaps - och kulturcent­rum beräknas bli 374 miljoner kronor.

Nyligen avslutades rivningen av Murtanhuse­t som ska ge plats för Kunskaps- och kulturcent­rum. Platsen kommer eventuellt att iordningss­tällas för att kunna användas som parkering eller en yta för evenemang under sommaren.

De första lokalerna kommer att vara inflyttnin­gsklara under 2018/2019.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? PÅ GÅNG. Murtanhuse­t finns inte längre, detaljplan­en är fastställd och i höst är det dags för första spadtaget. Arbetet går framåt för kommunens största satsning någonsin
Bild: OLA FOLKESSON PÅ GÅNG. Murtanhuse­t finns inte längre, detaljplan­en är fastställd och i höst är det dags för första spadtaget. Arbetet går framåt för kommunens största satsning någonsin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden