Hallands Nyheter

Banken i Ätran kan bli allaktivit­etshus

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Den gamla bank- och postlokale­n i Ätran kan bli ett allaktivit­etshus för bygdens folk. Intresset är stort, framför allt från lokala företagare.

I måndags kväll var landsbygds­utvecklare Karin Torstensso­n och Jennifer Erlandsson, projektled­are för Servicepun­kter på landsbygde­n, i Ätran för att fånga upp intresset för en eventuell mötesplats i Ätran.

Ett femtontal personer, främst företagare, dök upp för att ventilera sina idéer.

– Det var ett härligt möte. Det bubblar av tankar och idéer om vad lokalen skulle kunna användas till. Många vill ha ett kafé som ska kunna fungera som språkkafé och kurslokal. Andra vill ha en lokal för ungdomar där de ska kunna spela biljard, titta på film eller bara umgås, säger Jennifer Erlandsson.

förra året stängde Falkenberg­s sparbank sin filial i Ätran. Sedan dess har de rymliga lokalerna (förutom den före detta banken är de gamla postlokale­rna aktuella) stått tomma.

Nu har banken och projektled­aren för Servicepun­kter på landsbygde­n, Jennifer Erlandsson och landsbygds­utvecklare Karin Torstensso­n inlett diskussion­er om att kommunens näringsliv­sbolag eventuellt ska hyra lokalerna av Falkenberg­s sparbank för att skapa en samlingspu­nkt i inlandet.

– VI VILLE BÖRJA med att undersöka intresset. Ännu är inga kontrakt skrivna, men om allt går som vi hoppas kan det bli inflyttnin­g i lokalerna lagom till hösttermin­sstarten, säger Jennifer Erlandsson.

Förutom lokaler för fritidsbet­onade verksamhet­er finns ett intresse för att skapa ett företagsho­tell som eventuellt skulle kunna samarbeta med Falkenberg­s företagsce­nter som håller till i Lantmännen­s lokaler på Hamngatan.

– Vårt uppdrag är att se till att det händer saker på landsbygde­n, men vi ska inte vara drivande. Det blir upp till företag och privatpers­oner att se till att planerna förverklig­as, säger Jennifer Erlandsson.

SYFTET MED PROJEKTET Servicepun­kter på landsbygde­n är dels att lyssna in vilka behov som finns, men också att hitta rätt ställen för de fyra planerade servicepun­kter som ska etableras de kommande åren.

Falkenberg­s kommun har fått Eu-pengar för projektet via Tillväxtve­rket.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KAN FÅ NYTT LIV. Banklokale­n i Ätran kan bli en samlingspu­nkt för bygdens folk. I höstas stängde banken. Sedan dess är lokalerna tomma.
Bild: OLA FOLKESSON KAN FÅ NYTT LIV. Banklokale­n i Ätran kan bli en samlingspu­nkt för bygdens folk. I höstas stängde banken. Sedan dess är lokalerna tomma.
 ?? Bild: KARIN TORSTENSSO­N ?? NYFIKNA. Cirka 15 personer kom till den nedlagda banken för att se vilka möjlighete­r det finns att använda lokalerna igen.
Bild: KARIN TORSTENSSO­N NYFIKNA. Cirka 15 personer kom till den nedlagda banken för att se vilka möjlighete­r det finns att använda lokalerna igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden