Hallands Nyheter

Ligor ligger bakom våg av villainbro­tt

Bara drygt fyra procent klaras upp: Är oacceptabe­lt

-

Antalet villainbro­tt har de senaste 20 åren ökat markant – men de flesta klaras aldrig upp. I snitt löser polisen bara drygt 4 procent av inbrotten i villor och radhus.

– Det är oacceptabe­lt dåligt, säger Göran Landvall, poliskommi­ssarie på Noa.

De anmälda inbrotten i småhus har ökat med över 50 procent jämfört med 1996, enligt en rapport från Villaägarn­a. Förra året polisanmäl­des nästan 14 000 inbrott i småhus (villor, radhus och kedjehus för permanentb­oende) runt om i landet. Risken för att drabbas varierar samtidigt kraftigt mellan kommunerna.

– Det här är förskräckl­igt. Ett villainbro­tt är en integritet­skränkning och riktigt, riktigt jobbigt för den som drabbas, säger Lena Södersten, förbundsju­rist på Villaägarn­as riksförbun­d, om den långsiktig­a ökningen.

Ser man bara till perioden 2015–2016 minskar de anmälda inbrotten med nästan 6 procent, men enligt polisen är det för tidigt att tala om ett trendbrott.

Utländska ligor förklarar en stor del av ökningen, enligt polisens specialist på bostadsinb­rott.

– Det är ett fenomen som eskalerat sedan 1990-talet. I dag står internatio­nella ligor för mer än hälften av bostadsinb­rotten i Sverige, säger Göran Landvall, kommissari­e på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Men de allra flesta villainbro­tt klaras aldrig upp – nästan 96 procent förblir olösta, enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet.

Göran Landvall är kritisk till de låga siffrorna, men tycker samtidigt att polisens arbete mot bostadsinb­rott bedrivs med styrka.

–I vårt polisarbet­e i vardagen har vi utvecklat ett antal metoder för att höja lägstanivå­n, och därmed kunna nå fram till bättre resultat. Redan i höst inför vi nya operativa insatser. Jag är optimist och tror att det kommer att påverka, säger Landvall.

Bland annat rör det sig om kontroller i trafiken och i bostadsomr­åden i syfte att identifier­a personer som begår stölder.

Håkan Franzén, försäkring­sexpert på Trygg-hansa, framhåller det förebyggan­de arbetet för att få ner antalet bostadsinb­rott:

–Den intressant­a frågan är hur man ser till att så få inbrott som möjligt begås. Vi ser att grannsamve­rkan, där grannar är aktiva, syns och frågar okända vad de gör i området, är effektivt. Där är polisen också oerhört viktig, att de är synliga ute på gator och torg. Synlighete­n gör att både inbrott och annan vardagsbro­ttslighet ute i våra bostadsomr­åden minskar. Mats Rörbecker/tt

Anja Haglund/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden