Hallands Nyheter

Hemliga inspelning­ar ställdes mot varandra

-

Hemliga inspelning­ar av samma person ställdes mot varandra under Kalamarksm­ålets första dag i hovrätten för övre Norrland. I samtalen säger huvudvittn­et både att Linna är en mördare – och att han är felaktigt dömd.

I ett inspelat telefonsam­tal som kammaråkla­gare Jens Göransson spelade upp i rätten säger huvudvittn­et:

– Jag tycker det är jobbigt att de släpper ut en mördare.

Inspelning­en ska visa att vittnet talar sanning när han säger att Kaj Linna berättat att han planerade att råna bröderna dagen innan mordkvälle­n. Vittnet har också sagt att han tagit med Linna på en bilresa för att få honom att skrota planen.

– Han berättade att Linna under året fantiserat och haft planer på stötar av olika slag, men på senare tid hade det varit en stöt mot bröderna i Kalamark som varit på tapeten, säger Göransson.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson kommentera­r de inspelade samtalen med att vittnet kände till att han var avlyssnad, med andra ord att han ljuger:

– Jag gör den tolkningen.

Magnusson kontrade även med att spela upp ett inspelat telefonsam­tal mellan huvudvittn­et och en utredare som Kaj Linna har anlitat.

– Jag anser att han är felaktigt dömd, dock inte oskyldig. Men jag är liksom inne i cirkeln eller vad man ska säga. Och jag anser att sådant här ska egentligen inte få hända, säger vittnet i samtalet som spelades upp.

Kaj Linna, som satt vid Thomas Magnussons sida, var klädd i marinblå kavaj med skjorta och jeans. Linna var svårt förkyld under förhandlin­gen, enligt advokaten. Linna satt ofta tyst med en koncentrer­ad min, förde ibland anteckning­ar i ett block, viskade till advokaten eller stödde ansiktet mot vänsterhan­den. På åhörarbänk­en fanns hans syster som hjälpt honom att driva resningspr­ocessen.

Erik Paulsson Rönnbäck/tt

 ?? FOTO: IZABELLE NORDFJELL/TT ?? Carita Postma Kaukosalo, Kaj Linnas syster, var på plats vid rättegånge­n.
FOTO: IZABELLE NORDFJELL/TT Carita Postma Kaukosalo, Kaj Linnas syster, var på plats vid rättegånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden