Hallands Nyheter

”Det är en sådan bedrövelse”

Försvunna Tova, 19, hittad död i sjö – polisen misstänker mord • hembyn sörjer

-

Det var den försvunna Tova Moberg som hittades död natten till i går. Åklagaren misstänker att den 19-åriga kvinnan har mördats.

I Tova Mobergs lilla hemby Njutånger är samhället i chock. Alla visste vem 19-åringen var.

– Polisens tekniker har lämnat uppgiften att man kan se att hon har utsatts för yttre våld. Det finns alltså skador efter våld. Utifrån det gör man bedömninge­n att hon har bragts om livet, säger Ulf Back, chefsåklag­are vid åklagarkam­maren i Gävle.

Tova Mobergs kropp hittades sent i förrgår kväll i en sjö bredvid en fastighet strax utanför Hudiksvall, som polisen har spärrat av under sökandet efter henne.

Enligt Ulf Back finns en koppling mellan de tre misstänkta männen och fastighete­n. Dessa sitter anhållna sedan natten mot måndag.

– Alla tre personerna är på sannolika skäl misstänkta för människoro­v. Nu ska de delges misstanke om delaktighe­t i mord, säger chefsåklag­aren.

Männen kan knytas till Tova Moberg genom förhörsupp­gifter och annat, konstatera­r Back och tillägger att det även har säkrats spår på den gård som polisen har genomsökt.

– Det har gjorts en del fynd och man har anträffat vissa spår och liknande, som ska analyseras och som polisen bedömer har största vikt, säger han.

Alla tre männen nekar till brott.

– Han förnekar att han har något som helst att skaffa med den här gärningen, säger Jan Nyman, som försvarar en av de misstänkta.

Polisen har under två dagar genomfört undersökni­ngar vid den aktuella fastighete­n. Polisens dykare har noggrant sökt i vattenbryn­et och i vattnet precis nedanför gården.

En av de tre männen är sedan tidigare misstänkt för att ha misshandla­t Tova Moberg.

Åklagare Joakim Johansson bekräftar för TT att en förundersö­kning om misshandel inleddes i mars i år.

Utanför Njutångers kyrka, en dryg mil söder om Hudiksvall, vajar flaggan på halv stång. Solen letar sig fram mellan molnsjoken och ger värme åt den lilla vackra 1200-talskyrkan. En bit bort hörs en vedkap, men i övrigt ligger en stilla tystnad över hela byn.

Hela samhället är i chock. I matbutiken brukar folk skoja och skratta, beskriver kyrkoherde­n Pär Stenberg.

Men i dag är det annorlunda. Tryckt, tyst.

– Det är en sådan bedrövelse, säger han.

Kyrkan är öppen för människor som behöver stöd, eller bara sällskap. På morgonen kom flera skolklasse­r och under kvällen väntades fler av byborna söka kyrkans famn.

– Men det går inte att trösta en sådan här gång. Det finns ingen tröst, säger Stenberg.

– Vi får ta ett steg i taget. Inte skynda för mycket, tilllägger Mats Sandström, komministe­r i Enånger-njutångers församling.

Att de tre misstänkta unga männen också är från bygden gör det svårt, framhåller de två prästerna.

– Vi får se hur det kommer att påverka vår bygd nu, med de tre killarna. Om alla är skyldiga eller ingen är skyldig. Det är ändå viktigt med klarhet, säger Pär Stenberg.

Daniel Alsén/tt Erika Nekham/tt

 ?? FOTO: MATS ANDERSSON/TT ?? Säkrar spår. Polisens tekniker arbetar vid sjön intill den avspärrade fastighete­n.
FOTO: MATS ANDERSSON/TT Säkrar spår. Polisens tekniker arbetar vid sjön intill den avspärrade fastighete­n.
 ?? FOTO: MATS ANDERSSON/TT ?? Kyrkoherde Pär Stenberg och komministe­r Mats Sandström tänder ljus i Njutångers 1200-talskyrka.
FOTO: MATS ANDERSSON/TT Kyrkoherde Pär Stenberg och komministe­r Mats Sandström tänder ljus i Njutångers 1200-talskyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden