Hallands Nyheter

Men hallå, jag är ju kvinna!

- EVA WIESELGREN 031-62 40 00 eva.wieselgren@gp.se

Kvinnor är runda, män är fyrkantiga. Åtminstone om vi ska tro Faceapp, mobilappen som får många som testar att förfäras.

Appen går ut på att du tar ett foto av ditt ansikte, eller laddar upp ett från mobilens kameraalbu­m. Sen kan du kolla hur du skulle se ut i olika skepnader. Du kan se dig som man, kvinna, ung, gammal och leende. När jag som redan är kvinna, i alla fall har jag alltid trott det, trycker på kvinnoknap­pen kommer det fram ett ansikte på en rundare och gladare version av mig. Ansiktet ser sminkat ut. Jag har aldrig sett ut så, inte ens när jag var ung och rynkfri.

Faceapp gör könsstereo­typa bilder. Jag blir lite provocerad. Jag är lika mycket kvinna när jag är arg som när jag ler. Väldigt få har sådär slät hy när de lämnat barndomen. I tonåren är det finnar och plitor, sen kommer rynkor.och min ansiktsfor­m är som den är.

BILDEN AV MIG som man är förstås lika stereotyp. Men den gör mig inte arg, snarare förtjust. En sån stilig karl. Stark och trygg. Om jag fötts som pojke hade jag nog blivit riktigt framgångsr­ik. Mycket pengar, stor bil, dyr villa. Sen tittar jag en gång till och ser att jag i mansskepna­d nog snarare ser ut som en brutal maffiatyp, uppklädd i kostym men beredd att ta till nävarna.

Faceapp har vållat debatt även bland transperso­ner. Några har blivit arga för att appen bara har två kön, att det måste vara antingen eller. Andra är positiva för att appen låter dem leka med könsidenti­teten.

Den som inte vill byta kön i en app kan prova att byta tänder. Det finns två typer av leenden att välja på. Båda ser på mitt åldrade ansikte ut som om jag skaffat löständer, skinande vita i jämna rader.

DET FINNS ETT gnistra-läge också, som gör att jag ser uppsminkad ut, med rödare läppar och större ögon.jag föredrar foton som fångar människans själ.

Det är svårare att fixa med filter. Men det finns appar för det också. Tintype från Hipstamati­c är en sådan, som härmar fototeknik från artonhundr­atalet. Resultatet blir lika fejkat som i Faceapp, men mer åt det galna hållet.

Om jag är kvinna eller man blir oväsentlig­t, frågan är snarare vilka hemlighete­r som döljer sig bakom den vilt stirrande blicken.

 ??  ?? FACEAPP. Översta raden är som jag ser ut, jag som man och jag som gnistrande snygg. Understa raden är jag som kvinna (det är här jag blir provocerad), med nya tänder och som ung.
FACEAPP. Översta raden är som jag ser ut, jag som man och jag som gnistrande snygg. Understa raden är jag som kvinna (det är här jag blir provocerad), med nya tänder och som ung.
 ??  ?? TINTYPE. Man eller kvinna kan kvitta. Jag är djup och galen.
TINTYPE. Man eller kvinna kan kvitta. Jag är djup och galen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden