Hallands Nyheter

Nordlund springer för cancerdrab­bade

Camilla Nordlunds utmaning

- JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

Camilla Nordlund var mitt i livet och hade precis startat drömprojek­tet när mardrömsbe­skedet kom: hon hade cancer. Fyra månader senare står hon på startlinje­n till Göteborgsv­arvet för att bevisa att vad som helst är möjligt – och för att stödja andra i hennes situation. – Löpning har blivit ett sätt att ta kommandot över min kropp och mitt liv, säger hon.

30 år gammal fick journalist­en och tv-profilen Camilla Nordlund reda på att hon hade cancer. En knöl på benet visade sig vara sarkom, en mycket ovanlig typ av cancer. I dag är hon tillbaka på benen – och i joggingsko­rna.

– Jag har aldrig sprungit Göteborgsv­arvet tidigare. Jag och en kollega skämtade förra sommaren om att vi skulle springa. Jag var lite småsugen då men sedan hände allt det här och då kändes det extremt långt bort att jag skulle springa. När sedan Ung Cancer hörde av sig och berättade att deras stora event var varvet då kändes det som att det var menat. Är det något jag ska göra är det att komma tillbaka genom att springa Göteborgsv­arvet, säger hon.

HON GÖR DET inte ensam. Som ambassadör för Ung Cancer funderade hon på hur man kunde få fler att visa sitt stöd för organisati­onen. Hon hade själv fått känna på viljan att bidra och hjälpa via en insamling till Cancerfond­en tidigare och visste att många människor ville ge sitt stöd.

Då föddes en idé om en utmaning.

Sagt och gjort. Hon utmanade två kollegor på att skänka tio kronor för varje kilometer de sprang. Profiler som Anna Brolin, fotbollsdo­maren Jonas Eriksson och Therese Sjögran har hängt på och via sociala medier supportat utmaningen. Nu hoppas hon att fler följer med under Göteborgsv­arvet.

– Det har varit fantastisk­t roligt att se hur så många profiler har bjudit på sig själva på ett härligt och roligt sätt. Det har gett mig jättemycke­t energi att se att så många engagerar sig. Jag tror att många unga i min sits känner samma sak, säger hon.

Stödet från vänner och allmänhete­n har betytt mycket i hennes egen återhämtni­ng. För fyra månader sedan opererades hon – många tuffa löpträning­ar senare hoppas hon lyckas kämpa sig igenom Göteborgsv­arvets 21 kilometer.

– NÄR MAN är mitt i livet och får ett sånt här besked… det kastar omkull allt. Man känner en jättestor tacksamhet till alla som bryr sig och man blir väldigt hoppfull om vilka goda krafter det finns i samhället. Tio kronor per kilometer är ingen jättestor summa men om vi är många som gör det blir

det faktiskt mycket pengar, säger hon.

För fyra månader sedan fick hon beskedet ingen vill höra. Om några dagar är hon en del av en av Sveriges största folkfester.

– Om jag kan göra någon skillnad skulle det känns egoistiskt att inte försöka göra det, Men det är dubbelbott­nat. Innerst inne inser jag att anledninge­n till jag är ambassadör är för att jag själv har varit drabbad. Det kan vara en jobbig påminnelse. Men det känns ändå som att den här typen av initiativ hjälper mig att distansera mig från vad jag gått igenom. När man hjälper någon annan tänker man inte lika mycket på sig själv, säger hon.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? FÖLJSAM. Den blå linjen drogs under tisdagen.
Bild: OLOF OHLSSON FÖLJSAM. Den blå linjen drogs under tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden