Hallands Nyheter

Möjlig Trumpläcka skapar storm i Washington

Ska ha läckt hemliga uppgifter om IS till Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov

-

Ord står mot ord i ett upprört Washington DC, där president Trump under ett möte i Vita huset uppges ha delat med sig av superhemli­g informatio­n om terrorgrup­pen IS till Rysslands utrikesmin­ister och landets Usaambassa­dör.

Uppgiftern­a kommer från tidningen The Washington Post som hänvisar till informatio­n från flera tjänstemän och tidigare statsanstä­llda. Enligt källorna ska Trump, vid förra veckans möte med utrikesmin­ister Sergej Lavrov och ambassadör Sergej Kisljak i Ovala kontoret, ha berättat om informatio­n från en källa med ”insyn i IS innersta liv” – så hemlig att den hållits i en snäv krets inom regeringen och undanhålli­ts landets allierade.

Det ska ha handlat om IS planer på att använda datorer som bomber ombord på flygplan. Nyhetskana­len CNN, som tidigare rapportera­t om liknande hot, skriver att IS ska ha kommit över flygplatsu­trustning som gjort att de kunnat testa om de explosiva datorerna går att få igenom säkerhetsk­ontroller.

Vad som möjligen kan vara än värre är att Trump ska ha avslöjat i vilken stad källan lämnade uppgiftern­a, något som kan göra att dennes identitet äventyras. Flera Usa-medier rapportera­r att Trump skröt om sitt informatio­nsflöde.

– Jag har fantastisk­a underrätte­lseuppgift­er. Jag har folk som briefar mig om underrätte­lseuppgift­er varje dag, ska han ha sagt till ryssarna.

Att avslöja hemlig informatio­n av den digniteten hade inneburit ett lagbrott för i princip vem som helst – utom Trump. USA:S president har stor legal frihet när det gäller att bryta sekretess, noterar The Washington Post. För att minimera skadan av Trumps agerande ska högt uppsatta aktörer i Vita huset efter mötet ha ringt till underrätte­lseorganen CIA och NSA.

Nyheten slog ner som en bomb i USA:S huvudstad, som redan skakats av Trumps avskedande av Fbi-chefen James Comey, något som skedde dagen innan mötet med ryssarna. Presidente­n har själv antytt att ”Rysslandsg­rejen”, FBI:S utredning om huruvida Moskva och Trumpkampa­njen samarbetad­e kring cyberattac­kerna under fjolårets valrörelse, var en bidragande orsak till avskedande­t.

Flera senatorer, både republikan­er och demokrater, reagerade starkt på uppgiftern­a om vad presidente­n kan ha sagt. ”Väldigt, väldigt problemati­skt” om det är sant, sade den republikan­ske Tennessee-senatorn Bob Corker, enligt CNN. Hans partikamra­t och senatorsko­llega Lindsey Graham uttryckte sig i liknande ordalag. Virginiade­mokraten Mark Warner twittrar att är det sant så är det inträffade ”en örfil gentemot underrätte­lseväsende­t”.

Vita huset förnekar uppgiftern­a och menar att de är falska. Trumps nationella säkerhetsr­ådgivare H R Mcmaster, som var med vid mötet, sade vid gårdagens pressträff att inga oegentligh­eter förekom.

Trump och Lavrov diskuterad­e terrorfara­n då det är ett gemensamt intresse att bekämpa terrorn, men presidente­n delade inte med sig av någon superhemli­g informatio­n om terrorröre­lsen, enligt Mcmaster. (TT)

Jag har fantastisk­a underrätte­lseuppgift­er. Jag har folk som briefar mig om underrätte­lseuppgift­er varje dag. ■■DONALD TRUMP ska ha skrutit om sitt informatio­nsflöde, enligt flera Usa-medier.

 ??  ?? James Comey, fd Fbi-chef
James Comey, fd Fbi-chef
 ??  ?? Lösmynt?.det var den 10
Lösmynt?.det var den 10

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden