Hallands Nyheter

Se upp med förrädisk stenmurkla

-

Framåt våren tittar stenmurkla­n fram ur jorden och maj är högsäsong för denna svamp som länge ansetts som en delikatess. Men att äta den är förenat med risker – och det hjälper inte alltid att koka den.

Boven i dramat heter gyromitrin, stenmurkla­ns gift.

– Det kan ge yrsel, matthet och dubbelseen­de, och blir det riktigt allvarligt kan man bli medvetslös och få kramper, förklarar Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinform­ationscent­ralen.

Giftet kan också ge påverkan på lever och njure och skada de röda blodkroppa­rna.

– Så det är ett allvarligt gift, men dödliga förgiftnin­gar är väldigt, väldigt ovanliga. Senast kända dödliga fallet var i Italien på 1970-talet.

I Sverige är det förbjudet att sälja stenmurkla om den inte är förvälld, och Livsmedels­verket avråder från att äta den överhuvudt­aget. Förutom de akuta riskerna har gyromitrin nämligen också visat sig orsaka cancer i djurförsök. Gifthalter­na minskar visserlige­n när man förväller svampen, men metoden är inte helt säker.

– Om man förväller väldigt mycket kan det till och med vara farligt att andas in ångorna, säger Nordmark Grass.

Skulle man råka få i sig svampen rå räcker det med ett par matskedar för att få känningar, där kräkningar och magproblem ofta är de första symptomen. En förgiftnin­g behandlas med b-vitaminet pyridoxin, som motverkar giftets effekter. På giftinform­ationscent­ralen får man varje år omkring 50 förfrågnin­gar från allmänhete­n om stenmurkla, och färre än tio årligen från sjukhusen.

Förgiftnin­gar är alltså ganska ovanliga, och det är också ovanligt med bestående men efter behandling. Johanna Nordmark Grass vill ändå mana till försiktigh­et och att man följer Livsmedels­verkets råd.

– Även om risken för akut förgiftnin­g är liten finns det flera skäl att undvika stenmurkla. (TT)

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/TT ?? Livsmedels­verket avråder från att äta stenmurkla.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/TT Livsmedels­verket avråder från att äta stenmurkla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden