Hallands Nyheter

Guldpalmsc­hans för Ruben Östlund

- MIRANDA SIGANDER/TT

Tar Ruben Östlund hem Guldpalmen i Cannes? Eller blir det kanske en Netflix-film som får med sig det finaste priset? Det blir i så fall första och sista gången på en festival som utmanas av sin samtid.

Den 70-årsjubiler­ande filmfestiv­alen bjuder i år på ett spännande Guldpalmss­tartfält, där veteraner som Michael Haneke (Amour), Francois Ozon (Isabelle), Sofia Coppola (Marie Antoinette) och Todd Haynes (Carol) möter nykomlinga­r i sammanhang­et, som Ruben Östlund. Med sin förra film, Turist, blev han uttagen i sidokatego­rin Un certain regard men med The square är han med i huvudtävli­ngen.

– Jag hade inte tackat ja till erbjudande om att vara med i någon annan kategori. Jag har kämpat mig upp till det här, har Ruben Östlund tidigare sagt till TT.

MEDAN DE SISTA sandkornen sopas bort från den röda mattan inför onsdagens invignings­gala pågår debatten om festivalen­s framtid – och om biografern­as särställni­ng – i internatio­nell branschpre­ss.

Strömnings­tjänsten och produktion­sbolaget Netflix deltar för första gången i huvudtävli­ngen med komedin The Meyerowitz stories av Noah Baumbach och actionäven­tyret Okja av Bong Joonho.

Filmerna visas inte på bio, vilket har upprört en bransch som redan känner sig utsatt av globala

strömnings­tjänster. På bara några år har kartan ritats om för inköp av film och den traditione­lla visningske­djan bio/vod/strömnings­tjänster är utmanad. Franska biografäga­re protestera­de så kraftigt att festivalen­s konstnärli­ge ledare Thierry Frémaux redan har meddelat att detta blir sista gången filmer utan en tillhörand­e biografvis­ningsplan

i Frankrike får vara med i tävlan.

REED HASTINGS, NETFLIX vd, skriver på sin Facebook-sida: ”Etablissem­anget sluter sina led mot oss. Se Okja på Netflix 28 juni. En fantastisk film som biografked­jorna vill stoppa från att tävla i Cannes.”

 ?? Bild: THIBAULT CAMUS ?? GLAMOUR. Röda mattan är utrullad och väntar på fotografer och stjärnor. Förra året glänste Helen Mirren vid premiären av The unknown girl.
Bild: THIBAULT CAMUS GLAMOUR. Röda mattan är utrullad och väntar på fotografer och stjärnor. Förra året glänste Helen Mirren vid premiären av The unknown girl.
 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? NOMINERAD. Ruben Östlund tävlar om Guldpalmen vid årets festival.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT NOMINERAD. Ruben Östlund tävlar om Guldpalmen vid årets festival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden