Hallands Nyheter

Spänningen utbytt mot äckel

-

RYMDHORROR

ALIEN: COVENANT Regi: Ridley Scott Med: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny Mcbride och Guy Pearce USA, 2017 (122 min)

Ridley Scotts Alien såg jag på premiären 1979 och tyckte att filmen var vanvettigt spännande, i synnerhet på slutet när Ripley (Sigourney Weaver) tycker det är en god idé att börja leta efter skeppskatt­en Jones samtidigt som det glupska alienmonst­ret är på hugget. Det fortsatte. James Camerons Aliens (1986) är en högeffekti­v actionrull­e. David Finchers Alien 3 (1992) är allmänt dyster, i betydelsen alla dör. Utan att någon bett om det kom Jeanpierre Jeunets besynnerli­ga Alien återuppstå­r 1997. En film som det faktiskt är kalkonvarn­ing på.

Sedan ett uppehåll fram till 2004 då Alien vs Predator, som inte riktigt hör hemma i serien, dök upp på bio. Regissör Scott gjorde comeback med Prometheus (2012). Den filmen är Alien från början-början, alltså en så kallad prequel till Alien. Alien: Covenant är fortsättni­ngen på Prometheus (lite rörigt börjar det att bli). Gissningsv­is kommer rubbet att gå i mål 2019, lagom till att Alien firar 40-årsjubileu­m.

TIDIGT I NYA filmen säger Guy Pearce I’m your father. Jag som trodde att Darth Vader hade ensamrätt på den repliken i science fiction-filmsamman­hang. Annars

 ??  ?? FLOPP. Den nya Alien-filmen håller inte alls samma nivå som sin föregångar­e,
FLOPP. Den nya Alien-filmen håller inte alls samma nivå som sin föregångar­e,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden