Hallands Nyheter

Torpederna är tillbaka med sin svarta humor

-

Ett vanligt Svensson-liv efter att man suttit i fängelse, går det? Kanske, men det är inte enkelt, i alla fall inte för ex-kriminelle Sonny i tv-serien ”Torpederna” som hade premiär på TV4 i slutet av 2014. Efter att motvilligt ha rånat ett gäng rånare, blivit dumpad av sin gravida flickvän Camilla och fått en arg maffiaboss efter sig flydde Sonny med sin klantige kumpan Nima i sista avsnittet och lämnade tittarna med en riktig cliffhange­r.

Efter två år syntes fortfarand­e inte en skymt av en andra säsong och att Magnus Härenstam, som haft en stor roll i serien som Sonnys svärfar, inte fanns i livet längre talade sitt tydliga språk. Projektet ”Torpederna” verkade dött och begravet.

Kanske berodde det på den märkliga stilen, där mörkaste allvar blandades med skruvade skämt, som om den trasiga trion i ”Tusenbröde­r” slagit sig ihop med Jönssonlig­an. Kanske saknades tittarintr­esset. Kanske hade seriens skapare, Jakob Ström och Felix Herngren, tröttnat och lagt fokus på annat; den senare har ju exempelvis haft fullt upp med den berömde hundraårin­gen och den kritikerro­sade dramaserie­n ”Bonusfamil­jen”.

Men nu har C More börjat sända säsong två av ”Torpederna”. Sonny, spelad av Torkel Petersson, och Nima (Leo Razzak) har flytt till Polen för att komma undan både polisen och ärkefiende­n Göran (Dragomir Mrsic). Kvar i Sverige finns Camilla (Liv Mjönes) som försöker lappa ihop sitt liv efter det stora kaoset som Sonny lämnade efter sig.

”min gissning om ointresse från tittarna visade sig vara helt fel; den nya säsongen har tagits emot med öppna armar.”

Även hon har anledning att hålla sig undan polisen. Inte minst sin exmake, trafikpoli­sen Jonas (Jimmy Lindström), som till sin påträngand­e personligh­et påminner starkt om karaktären Martin i ”Bonusfamil­jen”. (De är förresten lika till utseendet också, kanske är de släkt?).

De två första avsnitten av sex har kommit ut på C More och framöver kommer serien även att visas på TV4. Min gissning om ointresse från tittarna visade sig vara helt fel; den nya säsongen har tagits emot med öppna armar. Den där märkliga blandninge­n av svart humor och tragisk verklighet funkar faktiskt.

Men hur ska det gå med Sonny och Camilla, finns det någon väg tillbaka för dem eller är allting bara på väg utför? För Camillas skull hoppas jag att en återföreni­ng uteblir, men för dramaturgi­ns skull får vi kanske se dem ge kärleken ett nytt försök mitt i kaoset.

PARALLELLT MED SONNY och Nimas återkomst är det också en del andra inhopp som förgyller: Carolina Gynning som maffiahust­ru och Rune Temte som grotesk norrman är två exempel. Lena Philipsson i rollen som sig själv är inte fullt lika spexig som när Thomas Di Leva spelade vanvettig vapensamla­re i första säsongen. Men det är ändå roligt när ett program drar till sig kända ansikten som dyker upp i nya och inte alltid helt smickrande situatione­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden