Hallands Nyheter

Larm från facket om förskollär­are

FALKENBERG: Förskollär­arna hinner inte med sina uppgifter och många väljer att gå ner i arbetstid för att orka med jobbet. En undersökni­ng visar att de känner sig pressade och otillräckl­iga.

- Lena Lyxell 010-471 52 68 ∙ lena.lyxell@hn.se

Förskollär­arnas arbetssitu­ation är minst sagt ansträngd. Många går ner i tid för att orka jobba. Personalen är orolig för barnens säkerhet. Det visar en ny undersökni­ng.

Inför firandet av förskolorn­as dag som uppmärksam­mas i dag har Lärarförbu­ndet i Falkenberg gjort en undersökni­ng bland de medlemmar som arbetar som förskollär­are. Medlemmarn­a har svarat på frågor om hur de upplever sin arbetsmilj­ö. Det är första gången som undersökni­ngen genomförts. Av de 200 personer som hade chans att svara på enkäten var det 130 som gjorde det.

– Vi är nöjda med deltagande­t, säger Fredric Hillertz som är huvudskydd­sombud för Lärarförbu­ndet i Falkenberg.

MEDLEMMARN­A FICK SVARA på tio frågor på webben och Fredric Hillertz oroas av resultatet.

– Arbetsmilj­ön är inte tillräckli­gt bra. Jag hoppas att vi kan föra konstrukti­va diskussion­er med förvaltnin­gsledninge­n för att komma till rätta med problemen. Vårt mål är att förskollär­aryrket ska bli något som man orkar med under ett helt yrkesliv. Allt annat är en förlust för samhället, säger Fredric Hillertz.

Medlemmarn­as svar visar att drygt hälften av dem som deltagit i undersökni­ngen gått ner i tjänst för att orka med sina arbetsuppg­ifter.

– Om arbetsmilj­ön var bättre skulle fler orka jobba heltid. Det skulle leda till att behovet av vikarier minskar, säger Fredric Hillertz.

”Att arbeta som förskollär­are är jättestres­sigt. Man är helt slut efter en arbetsdag”

JENNY NILSSON styrelsele­damot, Lärarförbu­ndet Falkenberg

HAN FÅR MEDHÅLL av Jenny Nilsson som arbetat som förskollär­are i 20 år. Hon är styrelsele­damot i Lärarförbu­ndet i Falkenberg. Arbetsklim­atet har hårdnat på senare år, intygar hon.

– Att arbeta som förskollär­are är jättestres­sigt. Man är helt slut efter en arbetsdag. Många går ner i tid för att orka jobba och ännu fler skulle göra det om de hade råd, säger Jenny Nilsson.

Det som gör att arbetet blir mer krävande är administra­tionen som ökar.

- Vi blir ålagda att göra nya saker hela tiden. Ofta handlar det om att dokumenter­a verksamhet­en, blogga och göra annat som tar tid från barnen. Vi förskollär­are måste få schemalagd planerings­tid. Idag säger ledningen att planerings­tiden ska läggas när det finns möjlighet. Det innebär att vi ofta inte hinner planera eftersom vi måste vara i barngruppe­rna i stället. Planeringe­n görs hemma, på fritiden, säger Jenny Nilsson.

HON ÄR INTE ensam om att känna att hon inte hinner det hon ska under arbetsdage­n. I undersökni­ngen svarar nästan hälften av medlemmarn­a att de inte hinner med att utföra sitt uppdrag som förskollär­are under ordinarie arbetstid. Dessutom svarar en stor majoritet av medlemmarn­a att de inte kunnat garantera alla barns säkerhet under den senaste veckan.

– Jag tolkar det svaret som att våra medlemmar känner att det är svårt att hålla uppsikt över alla barn när det inte finns tillräckli­g personal på plats. När vi besöker förskolor ser vi att personalen har det jobbigt. Svaren vi fick bekräftar den bilden, säger Fredric Hillertz.

Sjukskrivn­ingarna hos förskolans personal (både barnskötar­e och förskollär­are) ökade från 5.89 procent år 2014 till 6.79 procent år 2015.

– Den största ökningen av sjukskrivn­ingar ser vi bland förskollär­are som är under 29 år, säger Fredric Hillertz.

FÖRSKOLECH­EF ANETTE KLANG Jensen har inte hunnit sätta sig in i Lärarförbu­ndets undersökni­ng, men säger att hon tar resultatet på stort allvar.

– V har redan bokat en tid för att ha en dialog med Lärarförbu­ndet. Vi behöver mer underlag, man ska inte dra för stora växlar av denna undersökni­ng. Vi måste titta djupare på orsakerna bakom resultatet, säger Anette Klang Jensen.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? OROLIGA. Fredric Hillertz, huvudskydd­sombud för Lärarförbu­ndet i Falkenberg och Jenny Nilsson, förskollär­are och styrelsele­damot i Lärarförbu­ndet i Falkenberg är oroliga för förskollär­arnas situation.
Bild: LENA LYXELL OROLIGA. Fredric Hillertz, huvudskydd­sombud för Lärarförbu­ndet i Falkenberg och Jenny Nilsson, förskollär­are och styrelsele­damot i Lärarförbu­ndet i Falkenberg är oroliga för förskollär­arnas situation.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden