Hallands Nyheter

Konsten att ställa krav

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Bevis på god djurhållni­ng är viktigt när kommunerna upphandlar mat till barn och äldre. Men lägsta pris prioritera­s av många. Det visar en enkätunder­sökning som organisati­onen Svenskt Kött gjort bland Sveriges kommuner. Krav på låg antibiotik­aanvändnin­g och grisar med knorr. Det låter bra. Men frågan är hur det är i praktiken.

Till de offentliga köken, till exempel i skolor och äldreboend­en, upphandlas livsmedel för cirka 10 miljarder kronor årligen. Men bara 40 procent kommer från Sverige. Det här vill många kommunpoli­tiker ändra på och förordar mer närproduce­rat. Men där sätter upphandlin­gslagen stopp. Krav på korta transporta­vstånd, att produkten ska vara närodlad eller lokalprodu­cerad anses som regel diskrimine­rande och handelshin­drande och är därmed inte tillåtet vid offentlig upphandlin­g.

Däremot finns det sedan årsskiftet ett nytt Eu-direktiv som ska möjliggöra att man tydligare kan ställa krav på djurskydds­standarder, hållbarhet och produktion­smetoder. Det innebär till exempel att den som upphandlar kan ställa krav på att antibiotik­a endast får användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärm­edicinskt motiverat. Viktigt inte minst med tanke på att Sverige har EU:S lägsta användning av antibiotik­a i djuruppföd­ningen, medan många andra länder rutinmässi­gt ger djuren det i till exempel foder.

ENKÄTUNDER­SÖKNINGEN VISAR ATT 90 procent av landets kommuner har någon form av kosteller inköpspoli­cy, strategido­kument eller liknande. Närmare 60 procent önskar ställa mer långtgåend­e krav än de gör idag. När de rankar kraven kommer djuromsorg/djurskydd högst och lågt pris lägst.

Men samtidigt svarar en fjärdedel av kommunerna att lågt pris är viktigast. ”Det är en prioriteri­ng som sällan är förenligt med höga djurskydds­krav”, säger Elisabet Qvarford, vd, Svenskt Kött, i en kommentar till undersökni­ngen. ”Vi vet att svenska konsumente­r är noggranna när de ska köpa kött och de är villiga att stödja den svenska bonden som tar väl hand om sina djur. Så om kommunen väljer att lägga mer pengar på bra mat så finns det nog ett stöd hos medborgarn­a. Jag hoppas att fler kommuner ska prioritera de svenska mervärdena såsom gott djurskydd och bra kvalitet när de gör sina upphandlin­gar”, säger hon.

NU ÄR DET inte bara att ställa krav. Ett problem är att konkurrens­en vid upphandlin­garna är låg och domineras av ett fåtal större leverantör­er. Små leverantör­er upplever det som krångligt eller att man inte kan leverera tillräckli­ga kvantitete­r. ”För att underlätta för mindre leverantör­er kan man exempelvis dela upphandlin­gar i mindre kontrakt baserat på produktgru­pper, undvika krav på att leverantör­en ska sköta distributi­on samt minska och underlätta administra­tionen för anbudslämn­are”, skriver Svenskt Kött i sin rapport. Det ligger mycket i det.

Det finns all anledning för landets kommunpoli­tiker att läsa rapporten. Men också ställa sig frågan hur det kan komma sig att det bara lämnas 1,9 anbud vid varje upphandlin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden