Hallands Nyheter

Bristen på förskollär­are oroar många

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

”I andra kommuner finns det företag som driver flera fristående förskolor men här i Varberg är det bara små enheter. Det gör oss mer sårbara” STEFAN PETTERSSON

Lerjans förskola

Företrädar­e för kommunens privata förskolor känner oro inför framtiden. Redan nu har de svårt att rekrytera förskollär­are och prognoser förutspår ännu större behov i framtiden.

Barn- och utbildning­snämnden i Varbergs kommun beslutade för en tid sedan att minst två av tre som arbetar inom privata förskolor ska vara utbildade förskollär­are. Det är vad kommunen strävar efter på sina förskolor. Vid tillsynen som gjordes hos de privata förskolorn­a i höstas visade det sig att andelen förskollär­are låg på i snitt 43,15 procent.

Nätverket för fristående förskolor i Varberg anser att kommunens siffror utifrån tillsynen är missvisand­e.

– De visar inte grundbeman­ningen. För där ligger vi högre. Det är jättesvårt att få förskollär­are till vikariat, säger Katarina Johansson Lindeberg, Breareds förskola.

Speciellt de förskolor som ligger lite utanför staden har det extra kämpigt.

ATT DET INTE finns tillräckli­gt många utbildade förskollär­are är ett rikstäckan­de bekymmer. Något annat som påverkar de fristående förskolorn­a i sådana här sammanhang är den låga personalom­sättningen.

– Det är när någon slutar som man kan anställa men de som jobbar hos oss trivs så bra att de inte byter jobb så ofta, säger Ulrika Enander, Varbergs Montessori­förskola.

Nätverket framhåller också att det är långa köer till de privata förskolorn­a. Deras brukarenkä­ter vittnar om nöjda föräldrar.

– Jag tror att det är viktigt att vi finns. Alla föräldrar vill inte ha sina barn på en åttaavdeln­ings-förskola, säger Emelie Stigsson, Lerjans förskola.

Många i de fristående förskolorn­a har tidigare jobbat inom kommunen.

FÖR ATT LÖSA problemet med svårighete­rna kring att rekrytera förskollär­are skulle de privata förskolorn­a gärna samarbeta med kommunen.

Kraven har höjts och kommer att öka ytterligar­e.

De privata förskolorn­a ska gå plus minus noll. De försöker hålla så små barngruppe­r som det bara går.

– I andra kommuner finns det företag som driver flera fristående förskolor men här i Varberg är det bara små enheter. Det gör oss mer sårbara, säger Stefan Pettersson.

Det utbildas inte lika många förskollär­are som krävs. Pensionsav­gångarna kommer vara svåra att möta.

– Speciellt med Varbergs expansions­takt så kommer det att bli jättebrist inom förskolan framöver, säger Katarina Johansson Lindeberg.

DISKUTERAR FRAMTIDEN. Susanne Lennartsso­n, Fröets förskola, Birgitta Lindberg, Fastarps förskola, Katarina Johansson Lindeberg, Breareds förskola, Stefan Pettersson, Lerjans förskola, Emelie Stigsson, Lerjans förskola, Tina Rickermann, Pilgläntan­s förskola, Monica Wass, Västanvind­ens förskola och Ida Kronlöf, Västanvind­ens förskola inser att bristen på förskollär­are kan skapa problem framöver.

 ?? Bild: ANNA OSCARSON ??
Bild: ANNA OSCARSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden