Hallands Nyheter

Vårdens bemanning en svår nöt

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Mer reklam för vård- och omsorgspro­grammet ska bidra till att minska bristen på undersköte­rskor. Det hoppas Alliansen och Miljöparti­et.

En av kommunens verkliga stötestena­r är den framtida bristen på undersköte­rskor. Intresset för vård- och omsorgspro­grammet är lågt bland niondeklas­sarna och fortsätter den trenden finns snart inga undersköte­rskor att anställa.

För att komma till rätta med detta vill Alliansen och Miljöparti­et se insatser för att få fler att välja utbildning­en på gymnasiet och inom vuxenutbil­dningen.

Senast i september vill politikern­a ha svar från socialnämn­den, barn- och utbildning­snämnden, personalut­skottet och de fackliga organisati­onerna om hur utbildning­stakten ska kunna ökas.

LÖN BRUKAR JU vara en klassisk morot att locka personal med men någon löneökning föreslås inte.

Den styrande majoritete­n säger fortsatt nej till Kommunals idé om att testa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på en arbetsplat­s. Medellönen för en undersköte­rska i kommunen är 25 488 kronor.

Vad tycker du om den lönen, Anncharlot­te Stenkil (M)?

– Vad ska jag säga? Jag vet inte vad jag ska säga om den. Det är ju framförhan­dlat till de nivåerna. Men bevisligen är det svårt att hitta ungdomar som vill ägna sig åt det yrket och det är väl något som måste göras.

Men något kan du väl säga?

– Det är ju framförhan­dlat av parterna.

Men du är ju arbetsgiva­re så någon kommentar kan du väl ha?

– Men jag förhandlar inte. Det är det SKL som gör.

– Många ungdomar vet kanske inte vad det innebär att jobba i vården. Vi kanske ska göra mer reklam för det. De olika inblandade får försöka komma fram till bra idéer, säger Ann-charlotte Stenkil.

SOCIALDEMO­KRATERNA vill tillföra socialnämn­den extra pengar för att öka antalet anställda i omsorgen, något som partiet hoppas ska göra yrket attraktiva­re på sikt.

– Lönerna inom offentlig sektor måste höjas på sikt för att vi ska kunna konkurrera. Det är en fråga för avtalsröre­lsen och ska hanteras där i första hand men det är också en lokal fråga, säger opposition­srådet Jana Nilsson (S).

– NÄR JAG PRATAR med Kommunal och personalen är det största problemet att de har så jäkla mycket att göra. De känner inte att de har något inflytande och de är inte nöjda med arbetsmilj­ön. Vi är beredda att höja skatten om man inte kan hantera bemanninge­n i äldreomsor­gen, fortsätter han.

Alliansen och Miljöparti­et vill att skatten ska vara oförändrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden