Hallands Nyheter

Regionen vill ha koll på journaler

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Privata vårdgivare, som har avtal med Region Halland, ska i fortsättni­ngen ha sina journaler på regionens dataservra­r. – Juridiken kring detta är lite oklar, men vårt syfte är gott, säger kanslichef­en Staffan Johansson.

Regionstyr­elsen slog på onsdagen fast en så kallad kontinuite­tsprincip, som ska säkra att patientjou­rnaler och annan vårddokume­ntation alltid finns bevarad och tillgängli­g, oavsett om det är regionen eller ett privat företag som utför vården.

FRÅGAN AKTUALISER­ADES nyligen när ägaren till Spenshults sjukhus meddelade att man inte längre ville ta hand om sina tusentals gamla journaler. Region Halland ålades då av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n att ta över all dokumentat­ion och 203 hyllmeter med journaler och röntgenbil­der håller nu på att flyttas över.

”Det finns ingen klar vägledning kring detta”

STAFFAN JOHANSSON kanslichef, Region Halland

–Regionstyr­elsens beslut innebär att vi inte ska kunna hamna i en ny Spenshults­ituation, utan allt ska redan finnas tillgängli­gt hos regionen, säger Staffan Johansson.

DE JURIDISKA oklarheter­na handlar bland annat om integritet­sfrågor och om patienter kan ha synpunkter på att journaler förs över till regionen.

– Det finns ingen klar vägledning kring detta och olika landsting har dragit olika slutsatser. Region Skåne har sedan tidigare fattat beslut om en kontinuite­tsprincip, medan Stockholms läns landsting tycker att rättsläget är för oklart, säger Staffan Johansson.

Kontinuite­tsprincipe­n i Halland kommer inte att gälla retroaktiv­t, utan tillämpas för nya avtal. För de privata vårdgivarn­a kan det innebära att de behöver anpassa data- och journalsys­tem till de som regionen använder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden