Hallands Nyheter

Förskolest­art varierar stort

Barnen är från 15 till 34 månader när de skrivs in – föräldrarn­as jobb ofta avgörande

-

I Skellefteå är barnen lite mer än ett år gamla när de skrivs in i förskolan, i Mellerud är de närmare tre år. Skillnader­na är alltså stora och kommunerna själva pekar på flera orsaker.

Föräldrar har rätt till förskolepl­ats för sitt barn från det att barnet fyllt ett år. Men det är långt ifrån alla föräldrar som kan eller vill skola in sin ettåring.

Statistik som Skolverket tagit fram åt TT visar att medianålde­rn vid inskrivnin­g i stället är 17 månader, alltså ett år och fem månader. Spannet sträcker sig från 15 till 34 månader.

Skellefteå hör till de 14 kommuner i landet med den lägsta medianålde­rn, alltså 15 månader.

– Vi har en väldigt låg arbetslösh­et bland kvinnor. Det tror jag definitivt är den viktigaste orsaken. Arbetslösh­eten är låg även bland männen, men av tradition är ju mammor hemma mer med barnen. Dessutom har vi en lättillgän­glig och bra förskoleve­rksamhet som föräldrarn­a litar på, säger förvaltnin­gschef Anders Bergström vid kommunens skol- och kulturkont­or.

I Mellerud i Dalsland väntar föräldrarn­a med förskola tills barnet är 34 månader gammalt – den högsta medianålde­rn i landet. Även här kan läget på arbetsmark­naden spela in:

– Kanske beror det på att föräldrarn­a inte fått arbete och avvaktar med förskolepl­ats. Arbetslösh­eten är relativt hög i kommunen, säger förvaltnin­gschef Anders Pettersson.

En annan orsak är att kommunen tagit emot många nyanlända familjer, vilket innebär att förskolan fått nya barn i hela ålderspann­et 1–5 år.

Småländska Uppvidinge har också tagit emot många nyanlända i relation till sin befolkning, vilket delvis för- klarar en förskolede­but vid 33 månader. Men återigen, föräldrarn­as jobb väger också in.

– I Uppvidinge arbetar en stor andel i industrin och är alltså skiftarbet­ande. Det kan innebära att föräldrarn­a har skift som går omlott, och att de ordnar barnomsorg­en själva eller med hjälp av släktingar, säger förvaltnin­gschef Mikael Falk.

Frågan många föräldrar brottas med är vad som är bäst för barnet – tidig eller sen start. Men någon given optimal ålder för inskrivnin­g finns inte, konstatera­r undervisni­ngsråd Magdalena Karlsson vid Skolverket:

– Det beror på vilket barn det är. En del är jätteberoe­nde av kontakter utanför hemmet, medan andra är på ett helt annat sätt. Det beror naturligtv­is också på kvalitén på förskolan, vilken kompetens och utbildning personalen har och vilka förutsättn­ingar de har att möta varje barn.

Anna Lena Wallström/tt

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Är inte redo än. På Enens öppna förskola i Malmö är förskolan ett återkomman­de samtalsämn­e. När Hugo börjar på förskola i augusti kommer han att vara 15 månader. ”Jag är inte alls redo än, men vi har sommaren på oss att bli det”, säger hans mamma...
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Är inte redo än. På Enens öppna förskola i Malmö är förskolan ett återkomman­de samtalsämn­e. När Hugo börjar på förskola i augusti kommer han att vara 15 månader. ”Jag är inte alls redo än, men vi har sommaren på oss att bli det”, säger hans mamma...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden