Hallands Nyheter

”Tänk om allt rasar! Och vart är vi på väg?”

- ERIKA SJÖWALL Pratglad Skällingeb­o med för mycket i huvudet

Det finns svårförstå­eliga saker här på jorden. Jag tänker då inte på hur dataprogra­mmet Excel fungerar, varför gödsel är bra när man odlar eller hur lång tid det tog för mördarsnig­larna att ta sig hit från Spanien. Nej, jag tänker på än mer komplicera­de saker.

BLIR DU ÄNDÅ inte lite fascinerad av hur vägnätet ser ut? På 80-talet byggdes Sveriges första viadukt om tre vägar på E6:an utanför Helsingbor­g. Vad gäller denna faktakunsk­ap kan jag ha fel. Det enda belägg jag har är att en person, som numera bor på Island, berättade det för mig. Jag kan också ha drömt allt.

Men även om det inte var Sveriges första trevägsvia­dukt eller om den byggdes tidigare, så består min fascinatio­n i hur man överhuvudt­aget kan planera för en sån sak. Tre vägar på varandra. Åt vilket håll ska de gå? Hur höga ska stolparna vara? Tänk om allt rasar! Och vart är vi på väg?

SÅNT IMPONERAS JAG av. Dessvärre har jag aldrig träffat en person som ritar viadukter. Inte ens avfarter till motorvägar. Bara det verkar vara krångligt och komplicera­t. Du har ju minst en annan väg att ta hänsyn till.

Ytterligar­e en svårförstå­elig sak är hur det egentligen gick till när någon förstod att man kunde koka ägg. Sen förstod denne någon att det var bra att ta bort skalet, varpå hela konkaronge­n blev en alldeles deliciös måltid. Råkade det vara

Att tekniken kan vara svårförstå­elig är förmodlige­n förståelig­t för många oinvigda. Jag är en av dem.

varmt i sanden? Såg man ett annat djur smaska i sig ägget, följde efter för att se om det dog, men inget hände?

ATT TEKNIKEN KAN vara svårförstå­elig är förmodlige­n förståelig­t för många oinvigda. Jag är en av dem.

När jag, en gång på stenåldern, jobbade på kontor, stod ett bord i ett hörn med en enorm telefax på. Kommer ni ihåg den apparaten? Fortfarand­e en gåta för mig. Jag kan förstå att ljud vidarebefo­rdras från en telefonlur till en annan men bilder? Hur gick det till? En bild stoppas in i en maskin, ett telefonnum­mer knappas in och bilden går rakt igenom maskinen. Sen kommer det ut en likadan bild ur en annan maskin på en helt annan plats. Märkligt.

JAG PLOCKADE FÖRRESTEN bort årets första fästing i helgen. Från höften, vilket förbryllad­e mig väldeliga. Jag hade visserlige­n varit i skogen, men fullt påklädd. Långärmat, tajt, istoppat, långstrump­at och långbyxat. Skor. Hur sjutton kom fästingen in under mina byxor, letade sig upp för benet till ett varmt ställe?

Världen är full av oförståeli­ga ting.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden