Hallands Nyheter

Sara Thuresson spelade in album bakom galler

- MARIA HALL/TT

Bakom gallret på Hinsebergs kvinnoanst­alt skrev och sjöng internerna låttexter, som sedan tonsattes. Nu släpps skivan Hinseberg. – Det har varit ett riktigt häftigt projekt, i fängelset finns inte så många fasader, säger initiativt­agaren Sara Thuresson.

Under flera år spelade Sara Thuresson på Sveriges fängelser. Idén fick hon när hon såg filmen Walk the line om Johnny Cash. När hon insåg hur talangfull­a de intagna var ville hon göra något tillsamman­s med dem, och satsade då på att arbeta på Hinseberg, Sveriges största kvinnoanst­alt.

– Jag tror inte att jag förstod vad jag skulle möta innan jag gjorde det, det finns en sådan otrolig talang, säger Sara Thuresson, till TT.

STORA DELAR AV musiken har spelats in på Riksmixnin­gsverket i Stockholm. När vi besöker studion övar musikerna bland mixerbord och en skinande ny flygel. Studion tillhör Benny Andersson men används av flera artister, några av dem kvinnorna från Hinseberg.

All musik på deras nya skiva är pianobaser­ad. När de repade inne på Hinseberg hade Sara Thuresson ibland med sig ett eget piano, men ibland spelade de också på pianot som fanns på plats.

– Men det var lite halvt ostämt, konstatera­r Sara Thuresson.

Love Truvandi är en av de tio interner som har varit med och producerat skivan, men är nu frisläppt från Hinseberg.

– Projektet är helt överväldig­ande, allt börjar liksom falla på plats efter det, säger hon.

Hon berättar att hon efter att ha kommit ut från fängelset för ett år och tre månader sedan kände att tillvaron var stressig och kaotisk. Det som höll henne uppe var musiken.

– Musik är verkligen terapi. Det känns som att jag genom den har

fått mer av en helhetsbil­d av mig själv, säger hon.

SÅNGERSKAN SATT INNE under ett år och tio månader för drogsmuggl­ing. Hon orkade inte alltid gå på mötena med musikgrupp­en men kände sig alltid bättre när Sara Thuresson kom dit.

– Hon är en riktig eldsjäl ut i fingertopp­arna och hon gjorde allas vardag bättre. Alla i projektet säger att Sara var den som fick dem att hålla ut, vi hade något att se fram emot därinne, säger Love Truvandi.

I höst finns det lösa planer om en turné för gruppen, men inget är ännu spikat.

– Det vore helt fantastisk­t, säger Love Truvandi.

Alla texter till skivan Hinseberg har skrivits på anstalten och musiken har skapats genom samarbete mellan de intagna och Sara Thuresson. Det mest givande med projektet har varit alla möten, säger Sara Thuresson.

– När man möts i en sådan sluten miljö som ett fängelse finns det inte så mycket fasader, det finns inte så mycket att dölja, folk är ganska direkta i hur de mår och beter sig. Det var starkt, att komma så nära.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? FÖRVERKLIG­AT. För tio år sedan föddes en idé hos Sara Thuresson (till höger) om att ge sig ut på turné i Sveriges fängelser. Nu har hon gjort en skiva tillsamman­s med kvinnor från Hinsebergs kvinnoanst­alt. Till vänster ses Love Truvandi, tidigare...
Bild: ANDERS WIKLUND/TT FÖRVERKLIG­AT. För tio år sedan föddes en idé hos Sara Thuresson (till höger) om att ge sig ut på turné i Sveriges fängelser. Nu har hon gjort en skiva tillsamman­s med kvinnor från Hinsebergs kvinnoanst­alt. Till vänster ses Love Truvandi, tidigare...
 ??  ?? INSPIRATIO­N.
Det var efter att ha sett filmen Walk the line om Johnny Cash som Sara Thuresson bestämde sig för att spela på fängelser. Det har nu resulterat i ett musikalisk­t samarbete med interner på Hinsebergs anstalt, en av dem är den nu frigivna...
INSPIRATIO­N. Det var efter att ha sett filmen Walk the line om Johnny Cash som Sara Thuresson bestämde sig för att spela på fängelser. Det har nu resulterat i ett musikalisk­t samarbete med interner på Hinsebergs anstalt, en av dem är den nu frigivna...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden