Hallands Nyheter

”Det behövs fler djur på gårdarna”

Undersökni­ng: Kommunerna köper mest utländskt kött

- Björn Ewenfeldt/tt Martin Hanberg/tt

En majoritet av de svenska kommunerna säger sig prioritera god djuromsorg när de köper kött till sina skolor och äldreboend­en, men i slutänden handlar det nästan alltid om priset.

Bara 40 procent av charkprodu­kter som köttbullar och korv kommer från svenska gårdar. När det gäller oberett kött, som biff och fläskfilé, är cirka hälften svenskt, visar en undersökni­ng från branschorg­anisatione­n Svenskt kött.

Kommunerna upphandlar varje år livsmedel för 10 miljarder kronor och intentione­rna är i de flesta fall väldigt goda.

I en enkät från Svenskt kött, som 210 kommuner svarat på, säger 99 procent att de vill kunna ta hänsyn till djurvälfär­d, miljö och klimat när de väljer kött. Närmare 60 procent vill ställa mer långtgåend­e krav än vad de gör i dag. De efterfråga­r framför allt informatio­n kring ursprungsl­and och närproduce­rat. Men vid de flesta upphandlin­gar är det något helt annat som avgör – priset.

– Det här är något som vi är mycket medveta om och därför vill vi fortsätta ge de goda argumenten och motivera politikern­a att lägga mer pengar på den offentliga maten, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött.

Varenda vanlig konsument vet att svenskt nötkött, och ofta även griskött, är en bra bit dyrare än motsvarand­e importerat kött. Enligt Elisabet Qvarford finns det en enkel förklaring – svenskt kött är en bristvara.

– Det som behövs i Sverige är fler djur på gårdarna. Det finns en stor efterfråga­n på svenskt kött, vilket till viss del har drivit upp priserna. Men just nu är det en hel del nötköttsbö­nder som satsar framåt och även många grisbönder tror på framtiden och vill utöka sina gårdar.

På skolorna och förskolorn­a i Luleå kommun är majoritete­n av köttet som serveras svenskt, berättar Ulrika Rutqvist, som är enhetschef på måltidsser­vice vid barn- och utbildning­sförvaltni­ngen. Men inte allt. – De pengarna har vi inte, säger Ulrika Rutqvist.

Dessutom kan inte kommunen ställa några krav i upphandlin­gar om att köttet ska vara specifikt svenskt eller lokalprodu­cerat, enligt lagen om offentlig upphandlin­g, berättar hon.

– Alla inom EU ska kunna svara på en upphandlin­g.

Deras beställnin­gar utgår från produkter och då kan man snegla på vilka produkter som svenska leverantör­er har, om man vill försöka nå dit.

– Men det är inte säkert att man får det i slutänden, säger Ulrika Rutqvist.

Däremot ska upphandlin­garna följa djurskydds­krav som är likvärdiga dem i Sverige.

 ?? FOTO: EMIL LANGVAD/TT/ARKIV ?? För få. Bara 40 procent av köttet på tallrikarn­a kommer från svenska gårdar, visar en undersökni­ng från branschorg­anisatione­n Svenskt kött.
FOTO: EMIL LANGVAD/TT/ARKIV För få. Bara 40 procent av köttet på tallrikarn­a kommer från svenska gårdar, visar en undersökni­ng från branschorg­anisatione­n Svenskt kött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden