Hallands Nyheter

”Nu skall det äntligen bli lättare att bli av med ovälkomna bosättare”

Maria Haldesten

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 18/5. Att ockupera någon annans mark eller sommarstug­a är inte bara ett otyg. Det är en form av stöld. Därför är det bedrövligt att det dröjt så länge att förenkla regelverke­t kring avhysning. Men nu skall det äntligen bli lättare att bli av med ovälkomna bosättare. Riksdagen fattade i går beslut om förändring­ar.

För Centerpart­iet, som länge varit tydligt med att äganderätt­en måste försvaras bättre, är skärpninge­n extra välkommen.

– Jag är särskilt nöjd med att detta inte gjordes till en stridsfråg­a mellan regeringen och alliansen, utan att det fanns möjlighet att förhandla öppet. Det är ett lite ovanligt sätt att jobba i civilutsko­ttet, men gjorde att vi kunde komma fram med lösningar snabbare, säger riksdagsle­damot Ola Johansson, centerpart­iets bostadspol­itiske talesperso­n.

DET INNEBÄR ATT de nya reglerna börjar gälla redan 1 juli.

Visserlige­n har polisen redan i dag möjlighet att avhysa bosättare. Men i praktiken har processen ofta blivit omständlig. Markägare har avkrävts uppgifter om namn och identitet på bosättare för att få myndighete­rnas hjälp. Att de framöver slipper denna komplicera­de uppgift är en lättnad.

FRAMÖVER SKA DET räcka med att markägaren uppvisar en bild på bosättning­en, för att begära att kronofogde­n skall bistå med vräkningen.

Viss handläggni­ngstid får dock markägaren räkna med. Visserlige­n har alliansen pressat ned tiden från fyra till tre veckor och tidfristen för utrymning av bosättning­en från sju till fem dagar – men när exempelvis stugägare råkat ut för ovälkomna gäster känns även det givetvis ändå som väldigt lång tid. Skyndsamhe­t är viktig – av alla skäl. Ju längre tid en bosättning funnits på en plats, desto längre tid kan det ta att få bort den.

KOMPROMISS­EN ÄR HELLER inte optimal vad gäller kostnaden för markägaren. Visserlige­n lyckades de förhandlan­de allianspar­tierna få ned summan, men priset för verkställi­ghet blir ändå upp till 3000 kronor.

– Jag kan tycka att det inte borde kosta något att få sin mark tillbaka, säger Ola Johansson.

Det borde det förstås inte heller.

Ett annat bekymmer med kompromiss­en är den otydliga proportion­alitetsbed­ömning som finns med i regelverke­t. Allianspar­tierna är oroliga för att denna kan komma att tolkas godtycklig­t och fördröja avhysning. Det vore djupt olyckligt, även om vräkningar­na ibland kan kräva extra hänsynsful­lt handläggan­de.

– Om det är barn eller sjuka som berörs måste socialtjän­sten kopplas in. Och när de här frågorna debatteras är jag alltid väldigt noga med att också betona den humana aspekten, att bosättarna i många fall är utsatta människor och att deras belägenhet är ett problem vi måste jobba med inte minst inom EU.

Att ingen människa, om de kan undvika det, vill bo i miserabla tältläger i en blöt skog eller på en smutsig industrito­mt säger sig självt. Men det är samtidigt oerhört viktigt att understryk­a att fattigdom aldrig ger någon rätt att ockupera annans mark eller stuga. Därför får vi hoppas att regelskärp­ningarna ger den ordning och reda som såväl behövs.

 ??  ??
 ?? Bild: PERNILLA WAHLMAN ??
Bild: PERNILLA WAHLMAN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden