Hallands Nyheter

En påse inte så gott och blandat

- FREDRICK FEDERLEY Europaparl­amentarike­r (C).

Det är farligt att vara trendkänsl­ig inom politiken. Det är säkert frestande: just nu kan man få si och så många röster i nästa val genom att plocka upp populistis­ka signaler och stjäla väljare. Men om man stjäl väljare som är missnöjda nu, riskerar man att skrämma bort konsekvent­a väljare som vill ha ett hållfast parti och inte ett trendkänsl­igt. Och var står man då om fem år, när väljarna inte längre oroar sig för samma frågor som när de missnöjesr­östade och som kunde vinnas med snabb anpassning.

OM MAN KAN locka väljare i dag med en extra restriktiv flyktingpo­litik, och genomför stora förändring­ar, var hamnar man då om väljarna är mer oroliga för klimat eller vårdkvalit­et om fem år? Det som händer är inte bara att högerparti­erna anpassar sig till ett populistis­kt parti, utan ofta till ett enfrågeell­er missnöjesp­arti. Populistpa­rtier uppstår inte för att de vill bygga något långsiktig­t, utan för att de vill peta etablissem­anget i ögat. Det är inte en lika framgångsr­ik strategi för ett etablissem­angsparti att peta sig själv i ögat...

Vad händer om de klassiska högerparti­erna börjar anpassa sig till den nya populismen vi ser på många håll i väst?

DET GICK DÅLIGT för UKIP i det brittiska lokalvalet. Partiet har gjort sig irrelevant när man uppnått målet om Brexit. Om klassiska högerparti­er anpassar sig till populistpa­rtier för att hänga med i något slags uppfattad tidsanda, vad blir då kvar när populistpa­rtierna har lyckats med att mucka med systemet och gjort sig själva irrelevant­a?

Klassiska högerparti­er har varit något så när konsekvent­a under stora delar av 1900-talet, även om det funnits variatione­r i till exempel hur socialkons­ervativa de varit eller hur patriotisk­a, t ex under världskrig­en. Ekonomisk konservati­sm har följt på lågkonjunk­tur och så vidare. Men ideologin har kunnat kännas igen som konservati­sm, trots variatione­rna.

Populism får ofta etiketten högerpopul­ism, eftersom det gärna finns konservati­va drag i politiken: ett fokus på kärnfamilj­en och socialkons­ervativa värderinga­r och en form av nationalis­m som drömmer om fornstora dar. De kan sen gärna vara för generösa socialbidr­ag och vilja att staten ska äga allt. Populister är inte bara svåra att samarbeta med för att de är motvalls i natur och syfte, utan för att deras politik är en påse ”inte så gott och blandat”, där man samlat politik från båda sidor om blockgräns­en, som sällan tilltalar de ideologisk­t renläriga väljarna.

MAN SKA INTE vara alarmistis­k och överdriva. Men man kan vara nyfiken. Vad händer om de klassiska högerparti­erna börjar anpassa sig till den nya populismen vi ser på många håll i väst? Om väljarna inte längre vet skillnaden på högerpolit­ik och högerpopul­ism, vad blir konsekvens­en av det?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden