Hallands Nyheter

Bra arbetsmilj­ö ger bättre vård

-

på ”Gärna ny teknik men först en rejäl primärvård” (8/5).

VÅRD. Bättre arbetsmilj­ö för personalen på Hallands vårdcentra­ler kräver nya sätt att arbeta. Den tuffa arbetsmilj­ön menar vi socialdemo­krater är en av orsakerna till ökade sjukskrivn­ingar inom Region Halland. I ett svar på vår debattarti­kel om ny teknik skriver Per Mattsson, distriktsl­äkare, att det behövs fler satsningar för att skapa en bättre arbetsmilj­ö.

Socialdemo­kraterna i Halland håller med. Att lägga på nya arbetsuppg­ifter utan att samtidigt jobba för en bättre arbetsmilj­ö kommer inte att göra det attraktivt att jobba inom vården.

FÖR ATT KNYTA en ny generation av vårdperson­al till Region Halland och samtidigt bevara den personal som finns idag krävs nya arbetsmeto­der. Att enbart välja ett område att utveckla vidare, arbetsmilj­ö eller digitalise­ring är inte möjligt. Utan en hållbar arbetssitu­ation kommer kvaliteten i vården att bli lidande, precis som Per lyfter. Att inte vara del av den digitala utveckling­en kommer också det att försämra möjlighete­r till nyrekryter­ing, vilket i förlängnin­gen påverkar invånarna.

I SIN ARTIKEL skriver Per bland annat om hur viktigt det är att det finns tillgång till flera yrkeskateg­orier på vårdcentra­len. Flera profession­er som sitter inne på hög kompetens och erfarenhet, i dag tas dessa inte till vara i tillräckli­gt hög grad. Ibland är det inte ett läkarbesök som behövs i första hand, Per föreslår psykologer som ett exempel men det finns flera. Fler yrkeskateg­orier som också har möjlighet att använda ny teknik och digitala lösningar som ett verktyg för både tillgängli­gare vård och bättre arbetsmilj­ö. Vi har precis samma uppfattnin­g.

Socialdemo­kraterna i Halland menar att god arbetsmilj­ö och möjlighet till utveckling går hand i hand. Nya metoder kan göra det bättre för både vårdperson­al och invånare. Lise-lotte Bensköld Olsson (S)

regionråd Region Halland Kerstin Zander (S)

vice ordförande DN Närsjukvår­d

Per Svensson (S)

opposition­sråd Falkenberg­s kommun

Ronny Löfquist (S)

kommunråd Hylte kommun

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? PROVTAGNIN­G. För att knyta en ny generation av vårdperson­al till Region Halland och samtidigt bevara den personal som finns idag krävs nya arbetsmeto­der.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT PROVTAGNIN­G. För att knyta en ny generation av vårdperson­al till Region Halland och samtidigt bevara den personal som finns idag krävs nya arbetsmeto­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden