Hallands Nyheter

Arkeologer hoppas på nya fynd

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Fynd från stenåldern har hittats där nya bostäder ska byggas i Bläshammar. Innan bygget drar igång ska en arkeologis­k utgrävning genomföras med start i slutet av maj.

Tre arkeologer, en grävmaskin och en dumper kommer vara på plats i Bläshammar under juni månad. Anledninge­n till den planerade utgrävning­en är att arkeologer hittade fynd från stenåldern på platsen 2013. Eftersom ett bostadsbyg­ge drar igång i höst har företaget Arkeologik­onsult fått uppdraget av Boklok att göra en utgrävning i sommar. Vad har ni gjort för fynd och vad hoppas ni hitta i sommar?

– Vi har hittat pilspetsar av en typ som är från den äldsta stenåldern. Halland är ett rikt landskap på arkeologis­ka lämningar och vi hoppas att vi ska hitta lämningar från boplatser som till exempel kokgropar. Vi förväntar oss fynd från stenåldern, bronsålder­n och järnåldern, säger projektled­aren Johan Klange.

Området som ligger 300 meter nordost om Bläshammar skola är på totalt 12 500 kvadratmet­er och arkeologer­na ska undersöka 9 000 av dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden