Hallands Nyheter

Nu kan du boka tripp med båt till Anholt

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

”Det är en fantastisk­t fin ö, och vi har fått många frågor om resor till just Anholt” LARS BENGTSSON

Fladenbåta­rna

Det är med den nya båten Tuna Clipper som varbergarn­a kommer kunna ta sjövägen till Anholt i sommar. I juni börjar seglatsern­a och det är Lars Bengtsson och Fladenbåta­rna som styr kajutan. – Jag har själv seglat till ön flera gånger, och många verkar vara intressera­de av att åka dit.

Årets sommarsäso­ng blir första gången varbergarn­a kan boka en resa på havet till den danska ön i Kattegatt.

DEN NYLIGEN INKÖPTA båten Tuna Clipper har tidigare bara gått på sportfiske­turer, men nu utökar Lars Bengtsson och kompani med en rutt till Anholt.

– Det är en fantastisk­t fin ö, och vi har fått många frågor om resor till just Anholt.

Enligt Lars Bengtsson har idén om Anholtsres­or funnits länge, men det var inte förrän köpet av Tuna Clipper som resan kunde göras kort nog för att det skulle vara lönt för passagerar­e.

– Med våra andra båtar skulle resan ta runt tre timmar, men nu med vår nya båt kan vi nästan halvera den tiden. Resan ska ju kännas behaglig.

I JUNI GÅR turen Varberg till Anholt först en gång i veckan, och sedan tre gånger i veckan under juli och augusti. Men bara om vädret tilllåter. Enligt Lars Bengtsson går gränsen för segelfient­ligt väder vid vindar på 8 till 10 meter per sekund.

– Om det blåser för mycket ställer vi in resorna i förväg. Men om man har bokat står man kvar på tur, så då är det bara att hänga med nästa gång.

Oavsett väderförhå­llanden är en resa med Tuna Clipper det enda sättet att ta sig från Varberg direkt till Anholt.

HN HAR TIDIGARE skrivit om båten Asterix som gick från hamnen i Träslövslä­ge, men den slutade gå förra året. Och när Stena Line lämnar Varberg 2019 kanske det bara kommer vara från Varbergs innerhamn som passagerar­e kan besöka den danska ön.

– Jag tror jättestark­t på det här, säger Lars Bengtsson. Anholt har ofta väldigt soligt och fint väder. När vi har mulet här så är det fint där, så jag är hoppfull.

Den 10 maj rapportera­de HN om Simon Abboud och hans önskemål om att få riva sitt hus i hörnet Norrgatan – Västra Vallgatan och ersätta det med ett nytt bostasdhus i fyra våningar. Men byggnadsnä­mnden sa nej till hans ansökan om en ny detaljplan.

I DAG FINNS kafé Blå Dörren och spelbutike­n Carisma på adressen. Det är Simon Abboud som driver dem. Nu har Simon Abboud bestämt sig för att söka bygglov i stället enligt gällande detaljplan.

”Kaféet ska jag flytta till någon annan lokal i stan men spelbutike­n ska vara kvar, i det nya huset”

SIMON ABBOUD

Det blir ett lägre hus än han tänkt från början, men hans förhoppnin­g är att ärendet ska hanteras snabbare av kommunen än hans ansökan om ny detaljplan. Planen tillåter en bygghöjd på sju meter, vilket kan innebära två våningar.

– Kaféet ska jag flytta till någon annan lokal i stan men spelbutike­n ska vara kvar, i det nya huset. Arkitekten ska försöka rita så det smälter in och passar fint mot gatan, säger Simon Abboud.

Tanken är att det nya huset ska rymma 25 till 30 små lägenheter som Simon Abboud ska hyra ut till studenter under terminerna och turister om sommaren. Det återstår att se vad byggnadsnä­mnden säger om ansökan.

 ?? Bild: JONATHAN BÄCKSTRAND ?? SNABBARE BÅT. Tuna Clipper har en maxfart på 20 knop och gör resan Varberg till Anholt på 1 timme och 45 minuter.
Bild: JONATHAN BÄCKSTRAND SNABBARE BÅT. Tuna Clipper har en maxfart på 20 knop och gör resan Varberg till Anholt på 1 timme och 45 minuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden