Hallands Nyheter

Nya teleskop mäter jorden dygnet runt

I och med att teleskopen i Onsala står långt ifrån en kollisions­zon för kontinenta­lplattor används de som referenspu­nkter.

- KARINA HANSSON 031-86 84 24 karina.hansson@gp.se

På Onsala rymdobserv­atorium har jordens rörelse mätts i drygt 40 år. Med de nya tvillingte­leskopen kan detta nu göras dygnet runt och med millimeter­precision.

I går, torsdag, invigdes Onsala rymdobserv­atoriets nya tvillingte­leskop. De hypermoder­na teleskopen ska förbättra forskninge­n om vår egen planet och hur den rör sig. Sedan 1980-talet har man gjort geodetiska mätningar, mätningar av jorden, i rymdobserv­atoriet i Onsala med det 20-meterstele­skopet som stått där sedan 1976.

MED DE NYA tvillingte­leskopen, som båda är 13,2 meter i diameter, ska jorden och dess rörelse kunna mätas mer noggrant dygnet runt. I och med att de är relativt små och mycket snabba kan de få ner osäkerhets­faktorn i mätningen till millimetra­r.

De nya teleskopen kommer att ingå i ett globalt nätverk av teleskop som bedriver jordforskn­ing runt om i världen.

TILLSAMMAN­S, MEN PÅ olika platser, tar de emot radiovågor från samma källor samtidigt. Så många som möjligt av källorna observeras under ett dygn och jämförs för att kunna fastställa teleskopen­s relativa positioner.

– Teleskopen tar emot radiovågor från fixpunkter från olika platser. Och tillsamman­s med teleskop på andra delar av jorden jämför man signalerna som inte kommer fram på samma gång, för att fastställa jordens rörelse, säger Gunnar Elgered, professor i elektrisk mätteknik vid Chalmers tekniska högskola.

DET SOM OCKSÅ mäts i teleskopen är hur kontinenta­lplattorna förflyttar sig. I och med att teleskopen i Onsala står långt ifrån en kollisions-

zon för kontinenta­lplattor används de som referenspu­nkter.

FÖRDELEN MED TVÅ teleskop är att de kan turas om att observera och söka efter nästa källa. Datan som teleskopen samlar in används också för att mäta hur mycket jordskorpa­n höjer sig.

– Magman som finns kvar sedan istiden är trögflytan­de och det tar tid för den att stelna. Jordskorpa­n har rest sig en centimeter om året ur havet vid Höga kusten. På 1700-talet trodde man att det hade med att havsnivån sjönk, men nu vet vi att det är jordskorpa­n som höjer sig, säger Gunnar Elgered.

På västkusten har havsnivån höjts med 3 millimeter om året samtidigt som jordskorpa­n också höjt sig med tre millimeter året.

– Man kan säga att de tar ut varandra, säger Gunnar Elgered.

Teleskopen och den forskning de bedriver på Onsalahalv­ön är också fastslagen i en av FN:S resolution­er som statuerar behovet av ett internatio­nellt koordinati­onssystem som longitud och latitud.

 ?? Bild: ANNA-LENA LUNDQVIST ?? SÄKRARE FORSKNING. De två nya tvillingte­leskopen i Onsala är mindre och snabbare och det gör att jordens rörelse kan mätas med millimeter­precision.
Bild: ANNA-LENA LUNDQVIST SÄKRARE FORSKNING. De två nya tvillingte­leskopen i Onsala är mindre och snabbare och det gör att jordens rörelse kan mätas med millimeter­precision.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden