Hallands Nyheter

Enigt nej till höghus på Herting

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Politikern­a säger nej till Fabos planer på ett höghus vid infarten till Herting. Massivt motstånd från boende i området och olika instanser gör att förslaget till en ny detaljplan får omarbetas kraftigt.

I början av året presentera­de det kommunala fastighets­bolaget Fabo sina planer för kvarteren Leken, Linsen och Lövet på Herting. Fabo har i dag 179 lägenheter i det aktuella området och hade tankar på en förtätning med cirka 110-170 nya lägenheter.

Bland annat föreslogs ett nytt höghus med 6-7 våningar vid infarten till området i korsningen Strandväge­n–hertings Allé. På den aktuella tomten ligger i dag ett hus som en gång i tiden var bankfilial och numera inrymmer en systuga.

FÖRSLAG TILL NY detaljplan för området har varit ute på samrådsrem­iss i vår. Men många, både privatpers­oner och kulturvård­ande myndighete­r, har riktat skarp kritik mot framför allt höghuset. Området byggdes under 1950- och 60-talet och anses vara väldigt värdefullt ur arkitektur­historiskt hänseende och den föreslagna byggnaden skulle inte alls passa in i den befintliga bebyggelse­n, enligt kritikerna.

Planenhete­n på samhällsby­ggnadsavde­lningen har nu sammanfatt­at de inkommande synpunkter­na och föreslår bland annat att höghuset plockas bort ur planen. Något politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott tagit fasta på.

– JAG BESTÄMDE mig redan vid det offentliga samrådsmöt­et i april när allmänhete­n var med. Där presentera­des många argument mot höghuset. Vi måste tänka på vad som är bevaransvä­rt och nu ska det komma fram ett nytt förslag, säger kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C).

Även opposition­srådet Per Svensson (S) är inne på samma linje:

– Vi tyckte att det var värt att testa men har förändrat vår inställnin­g efter att ha tagit del av alla yttranden. Vi vill ha fler bostäder och tycker att det är ett fint hus. Men det passar inte in där. Samrådet har gett en tydligare bild av hur unikt det här området är och vilket kulturvärd­e det har.

Ärendet har inte varit uppe i kommunstyr­elsen ännu men i och med att dess arbetsutsk­ott var enigt lär det inte bli några ändringar där. Hur påverkar detta Fabos planer?

– Vi är mitt uppe i den beredninge­n och jag fick protokolle­t från ksau häromdagen. Helt klart innebär det att det blir färre lägenheter än vi hade tänkt oss, säger vd Christian Kylin.

– Men vi är väl medvetna om att alla planer inte blir som man tänkt. Det ingår i samrådsarb­etet. Man måste testa möjlighete­rna att bygga och kommer nu att samråda med samhällsby­ggnadsavde­lningen hur vi ska gå vidare.

 ?? Bildmontag­e: TENGBOM ?? NIX. Förslaget om ett höghus vid infarten till Herting får tummen ned.
Bildmontag­e: TENGBOM NIX. Förslaget om ett höghus vid infarten till Herting får tummen ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden