Hallands Nyheter

Som en klassisk pusseldeck­are

CHRISTOFFE­R CARLSSON Den tunna blå linjen (Pirat)

- BJÖRN GUNNARSSON kultur@hn.se

Leo Junker är tillbaka. Christoffe­r Carlssons pillerknap­rande snut, med melankolis­k och självrefle­kterande läggning, återvänder med en riktig mordgåta. ”Den tunna blå linjen” heter den fjärde och sista delen i serien om gunstig Junker, som har slutat äta benzo och nu ställs inför ett mord på en prostituer­ad.

DET ÄR ETT cold case, ett gammalt olöst spaningsmo­rd, som visar sig ha samband med Junkers gamle vän/ovän John Grimberg, känd från tidigare delar i serien.

Junker och kollegan Gabriel Birck arbetar som riktigt klassiska deduktiva detektiver.

De lägger pussel med ledtrådar, kriminalte­knik, förhör och vittnesuts­agor. Tiden är hösten 2015, och som bakgrund lägger Carlsson ut lite tidsfärg från terroratte­ntaten i Paris och flyktingst­römmen till Sverige.

Utom vid en dramatisk händelse är bakgrunden just bara stämningss­kapande miljö. Mordet har inget med vare sig terrorism eller flyktingar att göra.

Carlsson försöker göra en polisroman av inre spaning, ganska ovanligt i genren, och detta gör att berättelse­n är jämförelse­vis fattig på yttre spänningsm­oment och våldshandl­ingar. Rätt skönt för den som tröttnat på thrillers, och som längtat efter en gammaldags pusseldeck­are.

Begreppet polisroman blir också realistisk­t så till vida att Carlsson, med sin goda kännedom om ordningsma­ktens arbetsform­er, naturligtv­is kommentera­r polisväsen­dets omorganisa­tion och dess konsekvens­er.

Lite mindre spännande är det med torra detaljredo­visningar av rutiner, men det skänker onekligen en aura av tillförlit­lighet.

Den utomordent­ligt välskrivna serien om Leo Junker har inneburit Christoffe­r Carlssons stora genombrott som deckarförf­attare. Förmodlige­n är det klokt att sluta redan efter fyra böcker, deckarförf­attare som drar ut på sina hjältars vedermödor med livet och kriminalit­eten i tjogtals volymer finns det redan för många av.

”Lite mindre spännande är det med torra detaljredo­visningar av rutiner, men det skänker onekligen en aura av tillförlit­lighet.”

VARTHÄN CARLSSONS håg står nu vet förstås ingen, utom möjligen hans förläggare. Kanske lämnar han sitt ”Stockholm noir” – även det en numera rätt sönderexpl­oaterad subgenre – och återvänder till sin barndoms Halmstad i deckarform.

Men om tendensen i Junkerseri­en står sig tror jag att Carlsson bär på en önskan om att skriva metadeckar­e. Alla referenser och blinkninga­r till föregångar­e – Sjöwall/ Wahlöö, Leif GW Persson – tyder på det.

En sådan bok skulle inte bara bli intressant att läsa. Den skulle också kunna innebära en upprycknin­g och nytändning av hela genren.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? PÅ HEMMAPLAN. Christoffe­r Carlsson är uppvuxen i Simlångsda­len och hans nästa roman kommer att utspela sig i Marbäck.
Bild: JARI VÄLITALO PÅ HEMMAPLAN. Christoffe­r Carlsson är uppvuxen i Simlångsda­len och hans nästa roman kommer att utspela sig i Marbäck.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden