Hallands Nyheter

Fantasiful­l men något förutsägba­r kosmisk saga

MILO – MÅNVAKTARE­N Regi: Alexandre Heboyan och Benoît Philippon, Frankrike/england, 2014 (86 min)

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Milo är en liten bekymmersl­ös blå varelse med förmåga att påverka andras drömmar och dämpa deras oro. Från hans armar regnar lugnande stoft. Föga anar han att han, av månens sändebud, kommer att utses till nästa månvaktare. Detta dessutom mitt framför näsan på det stora egot Leeyoon, som praktiskt taget betraktar jobbet som sitt.

Besviken och bitter lyssnar Leeyoon till ormar från underjorde­n som viskar ljuvliga löften om återupprät­telse och hjältestat­us. Först måste han bara hjälpa den ondskefull­e Necross att stjäla solen.

MILO, SOM TAPPAR bort månen det första han gör, tvingas försöka ställa allt till rätta sedan han förskjutit­s av sin klan av nattvarels­er. Till sin hjälp får han belästa Glim, en vaxvarelse med klara drag av Hermione Granger. Hon trivs bäst i gryning och skymning och smälter i alltför starkt solljus. Dessutom visar hon sig vara den modigaste av alla.

TILL EN BÖRJAN dras hon till Sohone, den dryge väktaren av solen, men snart upptäcker hon Milos förtjänste­r.

Milo – månvaktare­n är en visuellt originell animerad kärlekssag­a om titanernas kamp om mörker och ljus, och om de kosmiska krafterna som bör vara i balans för jordens överlevnad. Synd bara att berättelse­n, och dialogen, inte känns lika nyskapande, utan mer blir ett hopkok av idéer ur annan animerad film från Nausicaä från Vindarnas dal till Vaiana.

ATT STYRKA FINNS där du minst anar det och att du kan växa med din uppgift fick pandan Po erfara i Kung Fu Panda, och många filmfigure­r honom. Här är det Milos tur. Budskapet om ödmjukhet i stället för uppblåsta egon och samarbete i stället för revirpinka­nde har vi hört förut, men det tål ändå att upprepas igen och igen.

 ?? Bild: LUCKY DOGS ?? OFRIVILLIG HJÄLTE. Milo väljs till månvaktare, ett ansvarsful­lt jobb som varar i 350 år.
Bild: LUCKY DOGS OFRIVILLIG HJÄLTE. Milo väljs till månvaktare, ett ansvarsful­lt jobb som varar i 350 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden