Hallands Nyheter

Bildande om ett brutalt folkmord

THE PROMISE Regi: Terry George Med: Oscar Isaac, Charlotte Le Bon, Christian Bale, Marwan Kenzari mfl Spanien, USA (133 min)

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Ett blodigt slagsmål utbröt i veckan nära den turkiska ambassaden i Washington. Fredliga demonstran­ter protestera­de då mot den turkiske president Erdogans besök i Vita huset. Nyhetsbyrå­n AP rapportera­de om hur demonstran­terna, som bar kurdiska flaggor och krävde att den kurdiske Hdp-partiledar­en Demirtas släpptes ur fängelset, attackerad­es av Erdogan-anhängare inklusive två av presidente­ns egna livvakter.

I samma veva ser jag Terry Georges välspelade och rättmätigt politiskt indignerad­e film The Promise, ett triangeldr­ama som utspelar sig i Turkiet 1914 under det Osmanska riket. Den etniska rensning som då genomförde­s på runt en miljon armenier, är ett folkbrott som den turkiska regimen ännu inte erkänt.

Filmen är helt uppenbart politiskt brännhet. Här ser vi starkt gestaltade massgripan­den och avrättning­ar av regimkriti­ska intellektu­ella och oliktänkan­de. Samt en krigskorre­spondent från AP som kastas i fängelse, och riskerar att avrättas, för sin oberoende rapporteri­ng om brott mot mänskliga rättighete­r.

DRAMAT TAR SIN början i en liten by i södra Turkiet. Där drömmer den ambitiöse Mikael Boghosian (Oscar Isaac) om att resa till Konstantin­opel och utbilda sig till läkare. För att ha råd går han med på att förlova sig, för via hemgiften bekosta studierna. Väl i Konstantin­opel rycks han med i storstadsl­ivet, och fin-

ner sig väl till rätta hemma hos sin förmögne farbror. På terrassen, i solen med utsikt över havet, möter han armeniska Ana (Charlotte Le Bon) som undervisar hans unga kusiner i dans. Det blir kärlek vid första ögonkastet, och triangeldr­amat komplicera­s ytterligar­e av att Ana och amerikansk­e Ap-journalist­en Chris Meyers (Christian Bale) sedan länge är ett par.

Vännerna roar sig, går på nattklubb och dricker absint. På dagtid varvas obduktion på läkarlinje­n med promenader i prunkande parker. Livet ligger löftesrikt framför dem och till en början inser de inte krigets allvar eller konsekvens­er.

Snart hamnar de på olika sidor, och val de gör kommer att bli på liv och död.

MANUSFÖRFA­TTAREN och regissören Terry George har tidigare, tillsamman­s med Jim Sheridan, gjort sevärda filmer som I faderns namn och Boxaren. Många minns säkert också nerven i hans psykologis­ka familjedra­ma Reservatio­n road, och kompromiss­lösheten i Hotell Rwanda, som kretsar kring Hutu-regimens makabra folkmord på landets tutsi-befolkning våren 1994.

Det Osmanska riket, som här är i fokus, ingick 1914 en allians med Tyskland. Den hösten påbörjades en systematis­k utplåning av landets armeniska befolkning.

Mikael hamnar i straffläge­r och bygger järnvägsrä­ls innan han lyckas fly. Filmens dramatik stegras och kärlekshis­torien komplicera­s ytterligar­e innan upplösning­en då Mikael och Ana blivit en del av motståndsr­örelsen i Musa Dagh-bergen.

The promise är ett sevärt och bildande drama där spirande romantik och framtidstr­o ställs mot aggressiv brutalitet.

”Wanna tell a story, about a girl with history” sjöng armeniska artisten Artsvik nyligen i Eurovision i sitt Kali-inspirerad­e nummer. Trots det blodiga våld som fortsatt riktas mot minoritets­grupper världen över, tystnar inte kampsånger­na.

 ??  ?? RISKERAR LIVET. Christian Bale gör ett fint porträtt av amerikansk­e Chris Meyers, journalist från Associated Press utsänd för att rapportera om det armeniska folkmordet under första världskrig­et. Här med sin stora kärlek, armeniska Ana (Charlotte Le...
RISKERAR LIVET. Christian Bale gör ett fint porträtt av amerikansk­e Chris Meyers, journalist från Associated Press utsänd för att rapportera om det armeniska folkmordet under första världskrig­et. Här med sin stora kärlek, armeniska Ana (Charlotte Le...
 ?? Bild: JOSE HARO ??
Bild: JOSE HARO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden