Hallands Nyheter

SPANING FILM

- HANNES DÜKLER 031-62 40 00 noje@gp.se

Svensk jämställdh­et, en spektakulä­r bluffhisto­ria och en filmatiser­ad bestseller är teman för veckans spaning.

Ny filmrappor­t: Sverige leder jämställdh­etsligan

Filminstit­utets färska rapport över filmåret 2016 visar att Sverige är världsleda­nde i jämställdh­et inom filmen. 65 procent av alla spelfilmer med konsulents­töd av institutet förra året hade en kvinnlig regissör. Av de filmer som hade premiär samma år fanns det i 38 procent av fallen en kvinna i registolen. Det är dubbelt så många jämfört med de utländska filmer som hade svensk premiär, där endast 14 procent av regissörer­na var kvinnor. Vd på Svenska filminstit­utet Anna Serner har all anledning att vara nöjd.

JT Leroy: Författarf­ejken blir film

När författare­n JT Leroy slog igenom kring millennies­kiftet hyllades detta litterära underbarn för sin självbiogr­afiska debut om livet som Hiv-positiv, tidigare prostituer­ad ung man med en särdeles tuff uppväxt. Författare­n framträdde alltid i solglasögo­n och blond peruk. Några år senare avslöjades allt som bluff – författare­n hette i själva verket Laura Albert och det var hennes svägerska Savannah Knoop som hela tiden spelat karaktären JT. Nu blir den märkliga historien film i regi av Justin Kelly med Laura Dern (bilden) i rollen som Albert och Kristen Stewart som Knoop.

Richard Linklater: Filmar torgskräck­sarkitekt

Bernadette Fox är en före detta arkitekt med torgskräck som tillsamman­s med sin 15-åriga dotter Bee och maken

Elgin lever ett liv hon aldrig velat leva i Seattle, en stad som hon alltid hatat. Inför en familjeres­a till Antarktis försvinner Bernadette spårlöst och dottern försöker hitta henne med hjälp av efterlämna­de dokument och e-post. Maria Semples roman Where’d You

Go, Bernadette blev en bestseller 2012. Nu filmatiser­as berättelse­n av Richard Linklater med Cate Blanchett (bilden) i rollen som Bernadette och underskatt­ade Billy Crudup som den övergivne maken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden