Hallands Nyheter

Tidigare pojkvän häktad för mord

Hudiksvall en stad i sorg efter Tovas död: Det berör alla

-

En 22-årig man häktas på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat Tova Moberg.

De hade tidigare ett förhålland­e.

– Hon dödades genom yttre våld, säger åklagaren Christer Sammens.

Han leddes in i tingsrätte­n via en bakdörr, klädd i sandaler, kriminalvå­rdens blå kläder och med en stor gul filt över huvudet. Han såg bedrövad ut när han senare fick häktningsp­appren av åklagaren.

Den misstänkte 22-åringen och Tova Moberg hade ett förhålland­e, som dock hade tagit slut. Han har tidigare i år anmälts för att ha misshandla­t henne.

22-åringens advokat Bo Karlsson säger att mannen ”av naturliga skäl blev chockad” när han delgavs misstanke om mord. Mannen nekar till brott och bestred häktningen.

– Han har lämnat en berättelse om vad som hände den här kvällen och natten, och i den berättelse­n ingår inte på något sätt att han ska ha varit delaktig i något brott mot Tova, säger Bo Karlsson.

Karlsson vill inte kommentera huruvida hans klient träffade henne under natten då hon miste livet.

Tova Mobergs kropp hittades sent i måndags kväll i en sjö bredvid en fastighet strax utanför Hudiksvall. Hon hade då senast setts vid 21.30-tiden på lördagskvä­llen.

Åklagaren Christer Sammens säger till TT att Tova Moberg dödades någon gång under natten till söndagen. Han uppger att hon troligen inte omkommit i vattnet där hennes kropp hittades.

– Hon dödades genom yttre våld, ja, det är min uppfattnin­g, säger han.

– Alla har gemensamma vänner, så det berör alla, säger David Klefbom, jämnårig med Tova Moberg, när TT träffar honom utanför Bromangymn­asiet.

Det är skolan där Tova Moberg förberedde sig för att om bara några veckor ta studenten. Gymnasiesk­olan är stängd för medierna och för att hålla obehöriga ute är endast huvudentré­n öppen.

Eleverna erbjuds stöd och verksamhet­schefen Urban Wickman berättar att många brottas med svåra frågor.

– Det är ”varför” och ”hur kunde det hända”, säger han.

– I går hade vi studentfot­ografering här. Det är en stor sorg, samtidigt som något som ska vara en enorm glädje.

Ett minnesrum har ställts i ordning inne i skolan och ett antal elever har valt att stanna hemma.

– Men vi uppmanar alla att komma till skolan för det är här gemenskape­n finns, säger Urban Wickman.

De andra två männen som greps misstänkta för människoro­v är släppta på fri fot. Enligt Christer Sammens är det osäkert om de alls har något med Tova Mobergs död att göra.

De är rent formellt inte avskrivna från utredninge­n. Christer Sammens säger att de kan bli aktuella som vittnen längre fram, men att de än så länge betraktas som misstänkta. Carl Cato/tt

 ?? FOTO: MATS ANDERSSON/TT ?? Häktad. Den mordmisstä­nkte mannen förs in i tingsrätte­n med en filt som döljer ansiktet.
FOTO: MATS ANDERSSON/TT Häktad. Den mordmisstä­nkte mannen förs in i tingsrätte­n med en filt som döljer ansiktet.
 ?? FOTO: MATS ANDERSSON/TT ?? I onsdags kväll hölls en ljusmanife­station i Iggesund för att hedra Tova Mobergs minne. Hundratals människor kom för att tända ljus och delta i en tyst minut.
FOTO: MATS ANDERSSON/TT I onsdags kväll hölls en ljusmanife­station i Iggesund för att hedra Tova Mobergs minne. Hundratals människor kom för att tända ljus och delta i en tyst minut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden