Hallands Nyheter

Trump: ”Den värsta politiska häxjakten”

- Tina Magnergård Bjers/tt Tove Eriksson/tt

”Den värsta politiska häxjakten i USA:S historia.”

Donald Trump rasar mot att en särskild åklagare utsetts för att utreda Rysslands inblandnin­g i fjolårets presidentv­al och huruvida Moskva agerade i maskopi med hans kampanj.

Presidente­n använde sig av Twitter för att uttrycka sin frustratio­n. Han skriver att ingen särskild åklagare utsetts för ”allt olagligt som skedde inom Clintonkam­panjen och Obamastyre­t” och säger sig vara utsatt för den värsta häxjakten i landets historia.

Utspelet kommer bara timmar efter att den tidigare Fbi-chefen Robert Mueller utsetts till särskild åklagare för att utreda Rysslands cyberattac­ker under valrörelse­n. Dessutom har nyhetsbyrå­n Reuters publicerat uppgifter som tyder på att Trumps kampanjsta­b var i hemlig kontakt med tjänstemän och andra personer nära den ryska regeringen vid minst 18 ytterligar­e tillfällen under fjolårets valrörelse – utöver vad som tidigare varit känt.

Sex av kontaktern­a ska ha varit telefonsam­tal mellan Rysslands Usa-ambassadör Sergej Kisljak och Michael Flynn, som en kort tid var Trumps nationelle säkerhetsr­ådgivare innan han avskedades. Kontaktern­a – som skedde både via telefon och ”elektronis­ka meddelande­n” – intensifie­rades efter valsegern den 8 november, enligt Reuters som hänvisar till material som nu gås igenom av den federala polisen FBI och kongressen­s utredare.

Enligt nyhetsbyrå­ns källor ska ett av syftena ha varit att inrätta en hemlig kommunikat­ionskanal mellan Trump och den ryske presidente­n Vladimir Putin. En ukrainsk oligark ska ha varit inblandad i kontaktern­a.

Vita huset har inte kommentera­t Reuters uppgifter. Enligt amerikansk­a medier fick Trump och hans medarbetar­e inte i förväg reda på att Mueller tillsatts.

 ??  ?? Donald Trump. Robert Mueller.
Donald Trump. Robert Mueller.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden