Hallands Nyheter

”Störst risk att inte delta”

Cellprovko­ntrollerna förhindrar hundratals cancerfall varje år – nu ska de förbättras

-

Cellprovta­gningen för att förebygga cancer i livmoderha­lsen ska bli både effektivar­e och säkrare. Redan förhindras hundratals cancerfall varje år, tack vare programmet.

– Den största risken är att inte delta, säger gynekologe­n Björn Strander.

Alla svenska kvinnor mellan 23 och 60 år får erbjudande om att delta i en gynekologi­sk cellprovko­ntroll. Kvinnan lämnar ett prov som analyseras för att se om det finns cellföränd­ringar eller inte, förändring­ar som kan vara tecken på cancer i livmoderha­lsen (cervix).

I år fyller det nationella screeningp­rogrammet, som anses framgångsr­ikt, 50 år och nu ska programmet vidareutve­cklas.

I stället för att analysera provet med hjälp av mikroskop ska det hos kvinnor 30 år eller äldre i första hand analyseras med avseende på förekomst av humant papillomvi­rus (hpv) eller inte.

– För kvinnan blir det inga förändring­ar vid själva provtagnin­gen, men detta kommer att göra programmet både säkrare och effektivar­e, säger Björn Strander, gynekolog och ordförande i den nationella arbetsgrup­pen för förebyggan­de av livmoderha­lscancer.

Om provet innehåller hpv, men inte visar några cellföränd­ringar, flaggas patienten i systemet och följs upp vid nästa provtagnin­gstillfäll­e tre år senare. Om infektione­n är kvar hänvisas kvinnan då till en gynekolog för utredning, oavsett om det syns några cellföränd­ringar eller inte.

– Genom att på detta sätt hitta kvinnor med långvariga hpv-infektione­r hoppas vi kunna förhindra ytterligar­e 50–100 cancerfall varje år. Men det innebär också att många, betydligt fler än de som kommer att få cancer, kommer att få ett provsvar med en avvikelse, med all den oro som det kan innebära. Detta måste sjukvården kunna möta med telefonråd­givning och informatio­n, säger Björn Strander.

Långvarig infektion av hpv är en riskfaktor för livmoderha­lscancer, även om de flesta infektione­r läker ut och aldrig resulterar i någon cancer.

I dag deltar drygt 80 procent av kvinnorna i programmet. Å andra sidan deltar inte var femte kvinna. På tok för många, enligt Björn Strander.

– Sjukvården måste rulla ut röda mattan för de här kvinnorna. Två tredjedela­r av dem som drabbas av livmoderha­lscancer deltar inte i programmet, så det är den största riskfaktor­n av dem alla, att inte delta, säger han.

Därför kommer de kvinnor som inte hörsammar den första kallelsen att få en ny nästa år. Och nästa. Och nästa.

– De som har uteblivit efter fyra kallelser ska bli uppringda av en barnmorska som ska höra sig för om det är något som kan göras för att de ska testa sig. De ska också ges möjlighet att få göra ett självtest i hemmet, säger Strander.

Bör jag delta även om jag är vaccinerad?

– Absolut. Vaccinet skyddar mot två typer som står för 70 procent av cancerfall­en. Det ger alltså ett 70-procentigt skydd. Om man deltar i screeningp­rogrammet, däremot, får man ett 90-procentigt skydd.

En annan förändring är att åldersinte­rvallen förskjuts uppåt, med en övre gräns på 64 år i stället för dagens 60.

Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden