Hallands Nyheter

Kung på marken – och i luften

-

Willem-alexander är inte bara kung över Nederlände­rna. Han kan flyga flygplan också.

Och det har han gjort i hemlighet i över 20 år för det nationella flygbolage­t KLM, avslöjar han i en intervju.

– Du har ett flygplan, passagerar­e, och ombordpers­onal. Du har ett ansvar för dem. Du kan inte ta med dig dina bekymmer på mark upp i skyn. Du får koppla bort sådant helt och koncentrer­a dig på något annat. Det gör flygning så avkoppland­e.

Det säger kung WillemAlex­ander i en intervju med tidningen De Telegraaf, om sin hemliga ”hobby” – att fungera som andrepilot på KLM:S kortdistan­sflygninga­r.

Willemalex­ander började flyga redan för 30 år sedan, skriver CNN. I över 21 år har han jobbat för KLM, innan dess flög han bolaget Martin airs plan. Nu tränar han för att kunna flyga Boeing 737, som ska ersätta Fokkerplan­en.

Efter 11 september 2001 har chanserna för passagerar­e att upptäcka honom blivit allt mindre, eftersom de inte längre har tillträde till cockpit. Att han ”bara” sitter som andrepilot ger honom också en fördel när han måste ropa i högtalarsy­stemet:

– Jag kan ju alltid säga att jag å kaptenen och hans personals vägnar önskar alla passagerar­e välkomna. Då behöver jag ju inte säga mitt eget namn. Men de flesta lyssnar ju inte i alla fall, säger Willemalex­ander.

Erika Nekham/tt

 ?? FOTO: PETER DEJONG/AP ?? Kung Willem-alexander.
FOTO: PETER DEJONG/AP Kung Willem-alexander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden